Грешком се заразила вирусом сродном великим богињама

Лаборанткиња из Сан Дијега пролазила обуку за нови посао, који је подразумевао рад са вирусом Vaccinia, који спада у род Ortopoxvirus заједно са великим богињама, али је одбила понуду да превентивно прими вакцину.

Три месеца касније, док је покушавала да убризга генетски модификовану верзију вируса Vaccinia (ВАЦВ) у огледног миша, грешком се убола иглом у прст.

ВАЦВ, као део породице вируса богиња, у које спада и вариола вера коначно искорењене 1980-их година, коришћен је у стварању вакцине за велике богиње, а и данас се користи у лабораторијама за испитивање генетским промена.

Иако се такве грешке дешавају, ова лаборанткиња је извукла дебљи крај.

Након грешке отишла је директно код надређеног, а онда и у одељења за хитне случајеве. Одмах је започела лечење, али прст и десет дана након убода није показивао знаке побољшавања.

Напротив, отекао је и почео да тамни.

„Лечена у универзитетској болници, дванаестог дана су јој отекли лимфни чворови, била је изузетно малаксала, у боловима и са све горим отицањем прста“, наводи се у извештају.

Стручњаци су страховали да ће напредовање отока довести до трајног оштећења ткива, инфекције зглобова и ширења.

Тог дана, дата јој је инјекција ВАЦВ антитела, као и вирусни инхибитор "tecovirimat", што је, како се наводи у тек објављеном извештају у Morbidity and Mortality Weekly Report, први пут да је коришћено у третирању овакве инфекције.

Упркос томе што су у наредних 48 сати сузбијени и грозница и отицање лимфних чворова, било је потребно још неко време пре него што је прсту почело да се поправља стање.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 29. окт 2019, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

vakcine da ili ne

Vakcinacija moze proizvesti odgovor antitelima i spreciti oboljevanje u dobroj meri. ali prisustvo zive i aluminijuma ima pogubno delovanje na endokrini i zivcani system ljudskog tela, te stoga iako najverovatnije nece oboleti od pomenute bolesti, covek postaje rusevina jer su u hipofizu usli molekuli aluminijuma te ona pocinje da se buni i salje pogresne signale u telu, ziva gusi sumporizaciju odredjenih predtestoteronskih proenzima a oni posto nisu sumporizovani u metabolickim procesima u velikoj meri prelaye u Testosteron koji preplavi mozak i razdvaja inace medjusobno uvezane centre. rezultat je autizam ili iskljucenost, posebno pogadja musku decu. Potrebno je da ovakvi clanci osim linije propagiranja vakcinacije kao zastitne zdravstvene mere uvek govore o i stetnoj strain vakcinskih komponenti.