Грешком се заразила вирусом сродном великим богињама

Лаборанткиња из Сан Дијега пролазила обуку за нови посао, који је подразумевао рад са вирусом Vaccinia, који спада у род Ortopoxvirus заједно са великим богињама, али је одбила понуду да превентивно прими вакцину.

Три месеца касније, док је покушавала да убризга генетски модификовану верзију вируса Vaccinia (ВАЦВ) у огледног миша, грешком се убола иглом у прст.

ВАЦВ, као део породице вируса богиња, у које спада и вариола вера коначно искорењене 1980-их година, коришћен је у стварању вакцине за велике богиње, а и данас се користи у лабораторијама за испитивање генетским промена.

Иако се такве грешке дешавају, ова лаборанткиња је извукла дебљи крај.

Након грешке отишла је директно код надређеног, а онда и у одељења за хитне случајеве. Одмах је започела лечење, али прст и десет дана након убода није показивао знаке побољшавања.

Напротив, отекао је и почео да тамни.

„Лечена у универзитетској болници, дванаестог дана су јој отекли лимфни чворови, била је изузетно малаксала, у боловима и са све горим отицањем прста“, наводи се у извештају.

Стручњаци су страховали да ће напредовање отока довести до трајног оштећења ткива, инфекције зглобова и ширења.

Тог дана, дата јој је инјекција ВАЦВ антитела, као и вирусни инхибитор "tecovirimat", што је, како се наводи у тек објављеном извештају у Morbidity and Mortality Weekly Report, први пут да је коришћено у третирању овакве инфекције.

Упркос томе што су у наредних 48 сати сузбијени и грозница и отицање лимфних чворова, било је потребно још неко време пре него што је прсту почело да се поправља стање.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво