Искорењена два од три вируса који проузрокују дечју парализу

Светска здравствена организација поздравила је „историјски корак“ у борби против дечје парализе, пошто су научници потврдили да је у свету искорењен други од три типа полиовируса, који је узрочник болести познате и као полиомијелитис.

Податак је открила Глобална комисија за искорењивање полиомијелитиса. То значи да је данас у свету активан још само вирус типа 1, пошто је вирус типа 2 искорењен 2015. године, док је најновија битка добијена против вируса типа 3.

Иначе, проценат оболевања од дечје парализе смањен је за више од 99 одсто у односу на 1988. годину, али вирус типа 1 и даље је врло активан у Пакистану и Авганистану, где је ове године заражено 88 људи, што је раст у односу на 2017. годину, када су забележене 22 заражене особе.

„Искорењивање полиовируса типа 3 је важна прекретница на путу ка свету у којем нема полиомијелитиса, али, нема опуштања“, изјавила је директорка Светске здравствене организације за Африку, Матцидисо Ребека Моети.

Ова болест напада нервни систем и може да проузрокује неповратну парализу у року од неколико сати. Болест се не може лечити, али је вакцином могуће спречити инфекцију. Управо се вакцинисањем у последњих неколико деценија, у свету драматично смањио број новооболелих.

Ипак, у друштвима у којима се не спроводи вакцинација, вируси се лако поново јаве и брзо шире. Посебно су осетљиви људи са слабијим имунитетом и они који живе у проблематичним хигијенским условима.

На Филипинима је у септембру најављено да ће се почети са локалном кампањом промовисања вакцинисања, пошто се дечја парализа поново јавила и регистрована су два нова случаја.

Моети је позвала центре политичких одлука да будно прате ситуацију.

„Државе морају да ојачају систем обавезног вакцинисања уз јачу контролу, да би се и најмања опасност појаве и ширења болести на време детектовала“, изјавила је Моети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво