Зујање у ушима и оштећење слуха могуће и због гласне музике из слушалица

Сваки осми средњошколац у Србији има оштећен слух због свакодневног слушања прегласне музике преко мобилних телефона и слушалица. Истраживање спроведено у Београду показало је да чак 33 хиљаде средњошколаца не чује добро.

Алармантно звучи податак да сваки осми ученик има повремено или стално зујање у једном или оба уха, како показују резултати недавно спроведене анкете у Београду.

Професор др Ненад Арсовић, директор Клинике за ОРЛ, гостујући у Јутарњем програму, напомиње да та бројка јесте забрињавајућа и велика, али да то не значи да сви они имају оштећење слуха, поготово не трајног карактера, већ је углавном у питању слабљење слуха као последица излагања високом нивоу буке које временом пролази.

„Слушалице са којима већина младих шета улицама су у сваком случају штетне за слух због тога што ту имамо концентрисани звук који иде директно на средње, па унутрашње уво и може да доведе до оштећења. Нормално, не од једног коришћења, већ у зависности од дужине колико се користи у току дана и током недеље“, истиче др Арсовић.

Ако се много и често користе и са високим интензитетом звука, слушалице могу изазвати оштећење слуха, можда не одмах, али у каснијем периоду сигурно, и то се сматра хроничном акустичном траумом коју они стално доживљавају, додаје професор.

Око 50 одсто становника узраста између 12 и 35 година изложено је небезбедним нивоима буке са паметних телефона и ем-пе-три плејера, док код 40 одсто њих може да дође до оштећења слуха на местима као што су барови, ноћни клубови, спортски стадиони и концерти.

Бука већа од 85 децибела опасна је ако траје осам сати, док 100 децибела не би требало да се трпи дуже од 15 минута. Овај интензитет буке, како истиче гост Јутарњег програма, доводи до хроничне, а у неким ситуацијама и до акутне акустичне трауме.

„Сви ти млади људи излазе из клубува и са концерата заглушени, са појачаним нивоом зујања који се током ноћи повуче и они се опораве. Међутим, они већ следеће вечери иду поново, али да не би дошло до трајног оштећења слуха морају бити уклоњени од извора буке дужи временски период“, истиче др Арсовић.

Поред тога, наглашава доктор, уколико заглунутост и зујање у ушима траје и сутрадан, потребно је обавезно се обратити лекару специјалисти, јер у случају да је дошло до оштећења слуха у првих пар дана се може адекватном терапијом одреаговати и спречити.

Индустријска бука, пак, којој су изложени радници, са становишта медицинске струке се сматра за хроничну акустичну трауму која доводи до оштећења слуха и ти пацијенти морају обавезно да користе одговарајућу заштиту на радном месту, напомиње професор Арсовић. Посебан проблем представљају вибрације за које не постоји заштитно средство, а оне могу проузроковати много већа оштећења него сама бука.

Први симптом који пацијенти примете је да не разумеју разговор када се налазе окружени са више људи и зујање у ушима. Обично пацијенти мисле да им зујање отежава да боље чују, али то није проблем, већ је проблем трајно оштећење. Зујање је у ствари, примарни симптом, а други сиптом је да пацијент не чује, каже на крају гостовања у Јутарњем програму професор др Ненад Арсовић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 23. окт 2019, 17:19) - DrMr [нерегистровани]

@Bez chanse

Zujanje u usima je prakticno ne izlecivo,ima vise od dvesta uzroka,treba otkriti pravi.Otisao pacijent kod usnog pozalio se na zujanje u usima.Doktor mu pregledao usi rekao mu da usi uredu,a za zujanje ti nemogu pomoci,i sam imam taj problem.

(среда, 23. окт 2019, 13:52) - nala [нерегистровани]

Bez chanse

samo se pitam koje terapije ?kad meni nijedan orl nemoze mi nista