Проја укусна, здрава и међу 50 најбољих хлебова планете

Знамо да са подварком и сармом најбоље иде проја. Право из рерне служи се и као предјело, уз кајмак и чварке. Српска проја нашла се међу 50 најбољих хлебова на планети. Ту листу недавно је објавио Си-Ен-Ен. Уз нашу проју су мекике из Бангладеша, кинеска пита са корицама од сусама и сира, хрскави француски багет, за који председник Макрон каже да треба да добије Унесков статус. То се исто може тражити и за нашу проју.

Свака домаћица са ових простора има свој рецепт, јер се данас проја не прави само од кукурузног брашна. Додајемо јаја, сир, јогурт, правимо је од белог кукурузног брашна, али и од жутог, паленте, која се у одређеној размери меша са пшеничним брашном.

Међутим, ово јело није само укусно, већ и здраво. 

„Проја је стварно краљица укуса. Стандардна проја би се правила само од кукурузног брашна, соли и воде, али ове проје модерне су са чварцима, па са шунком, сиром... То је читава лепеза укуса“, каже технолог Ана Марковић. 

Према њеним речима, сва брашна, то јест оно што се припреми од њих је високоенергетска храна.

„Кукурузно брашно не садржи глутен, те може бити погодно за исхрану оних посебних група потрошача који су осетљиви на глутен и због тога им је изричито забрањен. Поред тога, кукурузно брашно има нешто већи садржај масти, а у њима су витамини А, Д и Е, тако да има мало појачане нутритивне вредности“, истакла је Марковићева и скренула пажњу на висок садржај влакана која су добра за дигестивни тракт.

Гошћа Јутарњег програма РТС-а наводи да се за бело брашно користе беле сорте кукуруза, а да нутритивно нема разлика.

Уврежено мишљење је да је брашно добијено у воденици боље.

„Код традиционалних начина млевења степен прераде је мањи па се све сачува из зрна. Тако се и у воденици сачува клица кукуруза која је богата витаминима и минералима који доспеју у брашно. Такав производ је нестабилан и лако ужегне, али је далеко нутритивно вреднији него обично брашно“, објаснила је Марковићева.

Квалитет хране у Србији је, наводи Марковићева, далеко виши од хране у региону.

„Пратимо све трендове, и европске и светске. Навике наших потрошача су другачије и ми морамо да их пратимо“, указује Марковићева и истиче да је пре доступност информација него помодарство условило окретање потрошача ка различитим здравим врстама хлеба и других намирница.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво