Бесплатно здравство, лекови, вакцине – како је Куба престигла САД

На Куби је лечење апсолутно бесплатно – од превентиве, преко дијагностичких прегледа, па све до лекова. На 125 грађана долази један лекар и то је резултат који и много богатије земље не могу да постигну, објашњава Зоран Вујовић, заступник Института из Хаване.

„Захваљујући Фиделу Кастру и због изолације и санкција уведених пре 65 година, Куба је са циљем да пружи својим грађаним што бољу медицинску негу, основала институте и обезбедила им сву потребну литературу и опрему. После 20, 25 година то је почело да даје резултате“, наводи Вујовић.

Због тога је, примера ради, Куба развила своју замену за статине, активну материју која утиче на регулисање холестерола, јер су кубански лекари открили да статини имају и контраиндикације, попут нападања срчаног мишића, бубрега и утичу на импотенцију.

„На Куби су статини забрањени. Направљен је природан лек добијен од алкохола дугог ланца из шећерне трске. Тај лек у таблетама нема контраиндикације, а у 30 година клиничких истраживања и примене резултати су фантастични“, тврди Вујовић.

Према његовим речима, тај лек се користи за регулисање холестерола, артеросклерозу, дијабетичарима спречава пропадање периферних крвних судова и тај лек је бесплатан.

Постоји још и институт који се бави биотехнологијама и развија, између осталог, лекове за канцер.

„Биотехнологије ће у будућности потпуно заменити хемотерапију. Занимљиво је и да поред санкција САД, један од најпознатијих института у Америци 'Росвел парк' има уговор о сарадњи са кубанским иститутом и они обављају заједничка клиничка испитивања да би регистровали те вакцине у САД“, објашњава Вујовић.

Куба има фантастичан систем превенције и због тога је изузетно важна чињеница да на тој острвској држави има велики број лекара, јер они раде на систему породичних лекара у оквиру локалне заједнице.

Превентивно лечење и јесте најјефтинији вид лечења, јер кад дође до развоја тешке болести, њено лечење кошта много више.

„Постоје обавезни медицински прегледи. Посебна пажња је на женама у другом стању, Куба има најмању стопу смртности новорођенчади. Оно што је такође занимљиво јесте да су Кубанци захваљујући превентиви престигли Американце по дужини живота и међу најздравијим су људима на планети“, истиче Вујовић.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(недеља, 20. окт 2019, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

Alkohol

"На Куби су статини забрањени. Направљен је природан лек добијен од алкохола дугог ланца из шећерне трске. Тај лек у таблетама нема контраиндикације, а у 30 година клиничких истраживања и примене резултати су фантастични“, тврди Вујовић."

I u Srbiji se vec vekovima koristi slican prirodan lek koji se zove sljivovica,viljamovka,kajsijevaca...itd
Ja u ovog doktora ne bih imao mnogo poverenja

(субота, 19. окт 2019, 08:34) - anonymous [нерегистровани]

@Braća Kastro su unazadila...

Запад цени само профит! То на Куби не могу да остваре, па према томе не цене ништа.

(субота, 19. окт 2019, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

Nije mi jasno

Sta je sad tacno, teksto o Kubanskom zdravstvu, ili predhodni komentari

(субота, 19. окт 2019, 04:57) - anonymous [нерегистровани]

Безвезе

Не засмејавајте нас. Куба, укључујући и њихово здравство, су у стању распадања. Болнице и здравствене установе изгледају као најгоре руске комунистичке установе из филмова страве и ужаса (не рачунајући шачицу приватних клиника у којима се лече искључиво странци и дипломате за дебеле паре).

(субота, 19. окт 2019, 00:28) - anonymous [нерегистровани]

@Protivnik lupanja!

To nije tacno! Zivim u Americi i bila sam na Kubi i apsolutno ste u zabludi! Kao sto se Kina uzdigla iznad Japana, tako se i Kuba uzdize iznad Amerike. Videcete!

(петак, 18. окт 2019, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

@Da da...

Marko, po vasem komentaru se vidi da niste siromasni. Ali, da vam kazem, zivim na zapadu i ni bogati ne mogu uspesno da se lece jer nema preventive, dijagnosticki aparati su ponegde stariji od nasih i maltene neuporedivi (jer ponekad uporedim rezultate iz Srbije sa njima i razocarana sam da su aparati na zapadu slabije rezolucije), nema dovoljno lekara, nema lekova (ne da ih nema na trzistu, nego jos nisu ni izmisljeni). Zivela sam i u socijalizmu i u komunizmu, ali demokratija i kapitalizam su najgori. Kuba je na srecu ostala izolovana i sami su se ljudi izborili za svoj svet. Svaka im cast! Jedino je problem sto hoce sada da im poruse taj njihov netaknuti svet. Navijam za Kubance da i dalje ostanu kao sto su bili. Less is more!

(петак, 18. окт 2019, 23:44) - Viktor Voltar [нерегистровани]

Bingo

A ja eto mislim da Kuba ima odlično zdravstvo, bez mnogo skupih posrednika i potrebe da se zaradi.

(петак, 18. окт 2019, 22:57) - dannyfischer [нерегистровани]

cuba

je jedna velika i ponosna zemlja...
slobodarska i postena...
braca castro su oslobodili
Kubu od okupatora i americke cizme i imperijalizma....
kubanska medicina jedna od najboljih na svetu i nikad nece biti priznata od zapada ali zar je potrbno i da bude ptiznata?
zbog cega i zbog koga?
na Kubi nema nepismenih
a deca od malih nogu idu sami
po nekoliko kilometara u skolu
i niko ih ne dira i nista im ne fali
dok su roditelji poodavno na njivu...
sama se igraju i vesela su...
imaju slobodu a sloboda nema cenu...
Kuba je pod sankcijama oko 65 godina
i ne odustaje od socijalizma i jednakosti...
setite se samo sta su 2-3-5 godine sankcija nama donele?
nejednakost siromastvo pad morala
kriminal profitere sivu ekonomiju
nestasicu svega itd itd....
i jos mnogo toga i
Kuba je iskreni prijatelj Srbije...
nije ni njima lako
daleko od toga
ali na kraju price nisu okupirani
pored svega....
a zalaganje Kube i pomoc koju je Kuba
pruzila africkim zemljama u borbi protiv kolonijalizma i pomoc u medicini je ogromna i najveca od svih...
i na kraju ne tako davno
kubanski doktori su prvi dobrovoljno otisli ds sprecavaju sirenje i epidemiju
ebole.... sve za dz pare...

(петак, 18. окт 2019, 22:23) - El Che Vive ☆ [нерегистровани]

Humanost nema bolju alternativu.

Revolucionarni, legendarni i nepokolebljivi socijalista Fidel Kastro znao je da su ljudima potrebni zdravlje, obrazovanje i solidarnost za smislenu, ljudski bogatu i razigranu egzistenciju. Nepokorna, rodoljubiva i slobodna Kuba ostaje trajni uzor u mnogim aspektima bivstvovanja.

(петак, 18. окт 2019, 21:54) - anonymous [нерегистровани]

@ Braća Kastro su unazadila...Kubu za 50 godina i na zapadu niko ne ceni njihovo zdrastvo "

Kad vec to tvrdis onda tebas znati i zasto zapad ne ceni njihovo zdrastvo.Ocito da ne poznajes cenu i efikasnost lecenja na zapadu.