Бесплатно здравство, лекови, вакцине – како је Куба престигла САД

На Куби је лечење апсолутно бесплатно – од превентиве, преко дијагностичких прегледа, па све до лекова. На 125 грађана долази један лекар и то је резултат који и много богатије земље не могу да постигну, објашњава Зоран Вујовић, заступник Института из Хаване.

„Захваљујући Фиделу Кастру и због изолације и санкција уведених пре 65 година, Куба је са циљем да пружи својим грађаним што бољу медицинску негу, основала институте и обезбедила им сву потребну литературу и опрему. После 20, 25 година то је почело да даје резултате“, наводи Вујовић.

Због тога је, примера ради, Куба развила своју замену за статине, активну материју која утиче на регулисање холестерола, јер су кубански лекари открили да статини имају и контраиндикације, попут нападања срчаног мишића, бубрега и утичу на импотенцију.

„На Куби су статини забрањени. Направљен је природан лек добијен од алкохола дугог ланца из шећерне трске. Тај лек у таблетама нема контраиндикације, а у 30 година клиничких истраживања и примене резултати су фантастични“, тврди Вујовић.

Према његовим речима, тај лек се користи за регулисање холестерола, артеросклерозу, дијабетичарима спречава пропадање периферних крвних судова и тај лек је бесплатан.

Постоји још и институт који се бави биотехнологијама и развија, између осталог, лекове за канцер.

„Биотехнологије ће у будућности потпуно заменити хемотерапију. Занимљиво је и да поред санкција САД, један од најпознатијих института у Америци 'Росвел парк' има уговор о сарадњи са кубанским иститутом и они обављају заједничка клиничка испитивања да би регистровали те вакцине у САД“, објашњава Вујовић.

Куба има фантастичан систем превенције и због тога је изузетно важна чињеница да на тој острвској држави има велики број лекара, јер они раде на систему породичних лекара у оквиру локалне заједнице.

Превентивно лечење и јесте најјефтинији вид лечења, јер кад дође до развоја тешке болести, њено лечење кошта много више.

„Постоје обавезни медицински прегледи. Посебна пажња је на женама у другом стању, Куба има најмању стопу смртности новорођенчади. Оно што је такође занимљиво јесте да су Кубанци захваљујући превентиви престигли Американце по дужини живота и међу најздравијим су људима на планети“, истиче Вујовић.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво