Опуштеније жене имају већу шансу да роде дечака

Научници су открили да будуће мајке, које су више изложене стресу, имају веће шансе да роде девојчицу него дечака.

Мало више од половине беба рођених широм света су дечаци. Једно истраживање је показало да je само трећина жена које су показале знакове стреса, као што су висок крвни притисак или склоност преједању, родила дечака.

Налази са Универзитета Колумбија међутим, не сугеришу да притисци из свакодневног живота могу променити пол бебе док је у материци.

Ипак, стручњаци верују да анксиозне жене имају мању вероватноћу да добију дечака. Сматрају да су дечаци подложнији утицају хормонима стреса у материци.

„Материца је важан први дом за ново биће и услови у материци су важни исто као што су важни услови у дому у којем се дете касније одгаја“, рекла је ауторка студије, др Кетрин Монк.

Други истраживачи кажу да је једна од потврде за овај образац, period после терористичких напада 11. септембра у САД, после којих се релативно смањио број рођених дечака.

Др Монк и њене колеге прикупили су податке о 27 показатеља стреса код 187 жена, узраста од 18 до 45 година, користећи упитнике, дневнике и физичке процене током трудноће.

Жене су билe подељен у три групе – оне које имају здраву трудноћу без стреса и оне које показују било физичке или психичке знакове стреса.

Међу женама које су биле психолошки под стресом, свега 40 процената родило је дечака, што је однос две девојчице према сваком дечаку.

Код жена које су биле под физичким стресом, мање од трећине (31 одсто) родило је дечака.

Већа рањивост мушких фетуса 

Од испитиваних, свака шеста жена била је психолошки под стресом, и пријављивала је негативна осећања током дана, осећале се преоптерећено, имале утисак да су ван контроле, или су указивале на благу до умерену депресију или анксиозност.

Сличан број жена показао је знаке физичког стреса, попут високог крвног притиска и склоности конзумирању више хране.

Др Монк и њене колеге објаснили су да јe мања вероватноћа да ће мушки фетуси „преживети у недовољним условима“, условљена бројним разлозима.

На пример, мушки плодови спорије сазревају, што оставља повећава њихову рањивост.

Резултати овог истраживања, објављени су у часопису Proceedings og the Academy of Sciences.

Ипак, истраживачи су открили и да су изгледи за успешно рађање дечака код жена које су под стресом, већи ако трудница добије подршку пријатеља и породице.

„Контролни прегледи који утврђују симптоме анксиозности и депресије постепено морају постати рутински део пренаталне праксе. Иако је наша студија мала, резултати сугеришу и да је социјална подршка трудницама јако важна“, каже др Монк.

Студија је такође открила да труднице, које су биле у физичком стресу, имају већу вероватноћу за превремени порођај у односу на здраве жене, док су труднице, које су биле под психолошким стресом, имале више компликација при порођају него здраве мајке или оне које су током трудноће биле у физичком стресу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се