Живот поред воде – боље ментално здравље

Природа може учинити чуда за ментално здравље. Провођење времена у шуми смањује анксиозност, снижава крвни притисак, јача имунитет, ублажава бол и повољно утиче на квалитет сна. Позитиван утицај на здравље такође имају и водене површине, указала су нова истраживања.

Само 20 минута у градском парку може вас учинити срећнијим, пошто ће шетња поред зеленила смањити ниво кортизола – који је познат као „хормон стреса“. 

Али, поред „зеленог простора“ попут шума и паркова, истраживања показују да је нашем организму потребан и „плави простор“. То су реке, језера, па и баре и мочваре са екосистемима који их окружују.

Истраживања су показала да људи, који чешће посећују таква подручја, имају веће самопоштовање, јаче самопоуздање, боље одговарају на стресне ситуације и ређе оболевају од депресивних стања.

Наравно, ове позитивне ефекте за здравље највише осећају они који у таквим подручјима живе. 

Према новој студији, објављеној 1. октобра у часопису Хелт енд плејс, живот у близини океана значајно је повезан са бољим менталним здрављем међу одраслим градским становницима у Енглеској, иако статистике кажу да је реч о становништву са релативно ниским примањима.

Истраживачи су у студији упоредили здравље људи са удаљеношћу њиховог пребивалишта од обале. У студији су учествовали људи чије су куће од обале удаљене од хиљаду метара до 50 километара.

Резултати су поткрепили доказе о томе да близина обале позитивно утиче на здравље.

Отприлике једна од шест одраслих особа у Енглеској пати од симптома уобичајеног поремећаја менталног здравља попут анксиозности или депресије – стања која су много вероватнија код људи са мањим примањима.

Студија указује на потребу једног новог приступа као начина да се смањи материјална неједнакост здравља људи у местима која јесу или нису у близини мора, тврде аутори студије.

„Наше истраживање сугерише да људи у сиромашнијим домаћинствима која живе близу обале, имају мање симптома поремећаја менталног здравља“, каже ауторка истраживања, Џо Герет, из Европског центра за животну средину и здравље људи на Универзитету Екетер.

„Ова врста истраживања има значај и у смислу да може да подстакне политичаре и оне који доносе одлуке, да штите природу око водених површина и на обалама“, рекао је коаутор студије Метју Вајт.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво