Мање сна – горе оцене!

Непроспавана ноћ пре испита готово да се подразумева код већине студената. Стручњаци, међутим, напомињу да је добар сан пред проверу знања један од кључних фактора успеха. Осим редовног одмора, веома је важан и квалитет сна.

Студенти који довољно спавају чешће добијају боље оцене на испитима од својих неиспаваних колега, показују резултати истраживања спроведеног на Институту за технологију Масачусетс.

Иако многи сматрају да је неопходно поновити градиво у ноћи пре испита, стручњаци су утврдили да су, чак и када су мање учили, академци који су себи приуштили довољно сна пре провере знања, добијали боље оцене и имали израженију концентрацију, али и боље презентовали усвојено градиво, нарочито уколико су и претходно имали устаљени распоред одласка на починак.

Осим редовног спавања, веома је важан и квалитет сна, јер памћење одржава свежим, поспешује систематизацију меморисаних чињеница и повезивање наученог.

Студијом је обухваћено више од 100 испитаника, сви су били студенти и имали су различите животне навике, а анализом постигнутих успеха на испитима успостављена је веза о утицају квалитетног и редовног сна на добијене оцене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво