Тешко до терапије за мултиплу склерозу

Упркос томе што у дијагностиковању мултипле склерозе не заостајемо за Европом, већина оболелих од ове болести у Србији нема одговарајућу терапију. Неки од лекова налазе се на листи Републичког фонда за здравствено осигурање, али ни то није од велике користи јер се до њих тешко долази.

Само 12 одсто пацијената добија терапију која се примењује контуинирано, најчешће до краја живота.

„Држава покрива само лекове прве генерације, то су четири лека. То су лекови са најмањом ефикасношћу“ каже пацијенткиња Јована Трапара истичући да су други лакови доступни, али ако за дозу која траје месец дана имате у џепу хиљаду евра.

За лечење болести од које је оболело више од 9.000 људи од 20 до 40 година, у нашој земљи постоје само четири лека, а у окружењу и Европској унији 15. То је високоактивна терапија, која у 70 одсто случајева зауставља болест.

„Лек може да се купи, али цена лека на годишњем нивоу је негде око шест до седам хиљада евра. То су велики трошкови за појединца, за највећи број људи тешко доступан. Проблем са лечењем свакако постоји. Ако се неких 12 до 15 одсто се активно лечи у Србији, онда се остали не лече на такав начин. С друге стране, лечи се само релапсно-ремитентна форма мултипле склерозе. Оног момента када та форма пређе у секундарно-прогресивну форму, што је неких 10 до 20 година трајања болести, око 80 посто пацијената пређе у секундарно-прогресивну форму, за ту форму болести данас не постоји лек који би био циљан за ту групу пацијената“, објашњава неуролог др Небојша Стоисављевић.

Граница од 300 метара 

Бањско лечење не би могло да излечи оболеле, али би помогло као рехабилитација.

„Што се тиче бање, рехабилитација би вероватно помогла, али оно што сам ја чула је да морате да будете тежак инвалид и да не можете да имате пратњу“, каже Јована Трапара.

О трошку РФЗО-а може да се лечи само одређен број пацијената, који треба да испуне услове. Неопходно је да имају два акутна стања током последње две године и да су способни самостално да ходају најмање 300 метара.

„Уколико неко не може да пређе 300 метара зашто би га довели у стадијум да буде у инвалидским колицима и да не може да пређе ни тих 300 метара? Ми лечимо само 12 посто оболелих, а осталих 88 посто је препуштено природном току болести, а мултипла склероза знамо да је прогресивна болест и после одређеног броја година они ће развити неки облик инвалидитета уколико не добију терапију“, истакла је Ивана Богдановић, оболела од мултипле склерозе. 

У Републичком фонду за здравствено осигурање кажу да је број пацијената који користе лекове од 2015. до 2018. године растао до 18 одсто, а ове године чак 28,6 одсто.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво