У Србији са депресијом живи око 400.000 људи

Дан менталног здравља свет дочекује са око 450 милиона људи који имају неки ментални поремећај. У Србији само са депресијом живи око 400.000 људи. Лекари поручују: менталне болести могу да се држе под контролом, али је важно да пацијенти потраже помоћ стручњака.

Сви који желе данас могу да ураде тест на депресију, анксиозност и деменцију, јер су то болести које су у порасту и у свету и у нашој земљи. За преглед нису потребни ни књижица, ни упут, све је бесплатно.

„Све ове болести, које сте поменули, стабилно расту у целом свету, па и у Србији и ово није први пут да радимо скрининг, радили смо током септембра исте скрининге здравља, неки од грађана који су открили почетак болести већ су започели лечење“, наводи директорка клинике „Лаза Лазаревић“, доцент Ивана Сташевић Карличић.

Додаје да су неки од симптома да нам је ментално здравље угрожено – нервоза, раздражљивост, пад продуктивности на послу... 

„Свака врста личног дисконфора, лошег осећаја, пада продуктивности на послу, раздражљивост, нервоза, указују да треба да се јавите лекару“, објашњава Сташевић Карличићева.

Додаје да је важна превенција болести – здрави стилови живота, као и сазнање да се то може десити свакоме.

„Министар здравља је у јануару отворио СОС линију у за превенцију суицида наша екипа је имала око 3.500 позива и у складу са тим решили смо да проширимо активности, отварамо Центар за превенцију суицида, који је у оквиру наше клинике. Непрестано у центру дежурају два лекара психијатра, који ће радити са људима који су покушали суицид, а психолози ће радити са породицима суицидних особа“, истакла је директорка клинике „Лаза Лазаревић“.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво