Сваке седмице у Србији пун дупли аутобус уђе у деменцију

Сваких седам секунди на планети једна особа оболи од најчешћег облика деменције, Алцхајмерове болести. Процењује се да сваких седам дана у Србији, дупке пун дупли аутобус уђе у деменцију. Како она утиче на живот пацијента, на које симтоме морамо да обратимо пажњу и зашто је важно да код лекара одемо што раније, откривамо уочи Светског дана борбе против Алцхајмерове болести.

Заборавили сте да искључите пеглу или шпорет, не можете да се сетите имена блиске особе. Прво на шта помислите – Алцхајмерова болест. Међутим, није свака заборавност Алцхајмер.

„Када та заборавност превазилази очекиване оквире, то јест када важну ствар оставимо негде и заборавимо, не можемо да се сетимо где смо је оставили, тражимо је бесконачно, то може да буде проблем. Ако се то деси једном или два пута у току три месеца то није проблем, али ако се то дешава често, то је један од врло важних знакова Алцхајмерове деменције“, објашњава др Драгана Куљић Обрадовић, неуролог Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“.

Она је много више од губитка памћења.

„Алцхајмерова болест је једна од врста деменција, а оне представљају стечени губитак когнитивних фунцкија. У смислу његове комункације са околином, спознаје света, спознаје самог себе, говорно-језичке комуникације“, наводи др Куљић Обрадовић.

Када ово приметите код ваше мајке, тате, баке, деке, не чекајте, одведите их на преглед.

„Важно је да се дође што раније да би се терапија започела што пре и зато што Алцхајмерова болест није једина деменција, зато што имамо врсте деменција, то јест демнетних синдрома где постоји могућност да се ствари потпуно реше. Алцхајмерова болест није излечива, то нико не може да каже да је пронашао лек, иако се раде бројне студије. На томе се ради у свету, али постоје лекови који могу да успоре ток болести и то је већ веома важно“, саветује др Куљић Обрадовић.

Овим пацијнетима подршку пружа и Алцхајмер група.

„Као и сваки други човек, док немате неки проблем, не размишљате о њему и мене је у неком тренутку живота деменција дотакла. Нашао сам људе који су слично размишљали и кренули смо да радимо нешто по том питању“, каже Милан Јолерић, председник Друштва за подршку популацији погођеној деменцијом Алцхајмер група.

Покренули су и телефонски сервис.

„Људи зову из свих делова Србије, чак и из иностарнства: Канаде, Америке, Аустралије, наши људи, који су оставили чланове породице који имају деменцију. Људи не знају шта је деменција, како се носити са том болешћу, како третирати чланове породице, не знају која су им права“, истакао је Јолерић.

Зато на светски дан проверите да ли сте под ризиком да добијете Алцхајмерову болест.

„Поводом 21. септембра, Светског дана борбе против Алцхајмерове болести у Пионирском парку у Београду, од 11 часова, друштво ће вршити садњу садница гинко билоба и на тај начин показати важност борбе против деменције. Том приликом ће грађанство имати прилику да се тестира путем папирног теста“, најавио је Јолерић и позвао све заинтересоване да дођу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво