Смањите ризик од алергија на козметику – читајте декларације и поштујте упутства

Креме за лице и тело, дезодоранси, парфеми – користимо их често. Иако пролазе клиничке студије како би се утврдило да су безбедни по здравље, дешава се да због неких од састојака добијамо осипе, и друге нежељене реакције. Стручњаци објашњавају да су реакције углавном алергијске.

„Обично буду или конзерванси или нешто друго што се током лета јави при коришћењу козметичких препарата. Нанесемо козметички препарат па изађемо на сунце, па кад добијемо сајединство УВ зрачења, и неког елемента из тог препарата, можемо добити неки дерматитис, неку упалу коже“, каже примаријус др Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне и венеричне болести. 

„Можемо окривити топлоту, појачано знојење... Неко ко своју личну хигијену не обавља редовно, он ће имати исте проблеме и рећи да је то од дезодоранса, а он се само није окупао“, додао је др Адамовић.

По мишљењу стручњака, не можемо да издвојимо једну врсту козметичког производа која најчешће изазива нежељене реакције. Било који производ може да садржи неки састојак који нам смета, па ја зато читање декларације изузетно важно.

Професионалци тврде да су сигурни када користе препарате проверених козметичких кућа.

„Користим производе француске куће која је врло високо позиционирана, која постоји од 1936. године. При увозу производа, они пролазе нашу санитарну контролу, а притом је ту и контрола закона Европске уније, који су далеко строжи. Деветнаест година радим са овим производима и до сад нисам имала ниједан приговор ни рекламацију“, изјавила је власница козметичког салона Мирјана Вукасовић Драгичевић.

Једно је сигурно, цена и није препорука, али датум производње свакако јесте. На жалост, ни састав производа не говори много, пошто оно што некоме прија, другоме може да изазове алергију.

Декларација је да се чита, и то пажљиво 

Стручњаци упућују грађане на ревносно читање декларација на козметичким производима. 

„Грађани морају да науче да читају декларације, како на овој врсти производа, тако и на осталим, јер те декларације и јесу намењене њима. Оно што је посао државе, то је да уведе правила која ће омогућити лакше сналажење, да те декларације заиста имају податке које су од користи. На жалост, некада на тим декларација има потпуно неважних информација“, рекла је, гостујући у Београдској хроници, др Весна Пантић Палибрк из Градског завода за јавно здравље.

„Упутства и упозорења која на одређеним производима стоје су веома битна информација коју грађани морају да науче да читају и да поштују, јер многи производи имају ограничења у примени, у учесталости примене и начину примене како не би изазвали нежељене ефекте“, додала је др Пантић Палибрк.

„Алергијска реакција је заправо, очекивана реакција на одређене састојке код неких људи, а нови правилник је донео измене у смислу тога да постоји обавеза произвођача, односно одговорног лица, чији подаци и контакт подаци морају стајати на декларацији, јасно написани, где потрошачи могу да пријаве нежељене ефекте“, објаснила је др Пантић Палибрк.

Избацивање одређених супстанци – на основу пријављивања нежељених реакција 

Сваки произвођач је дужан је да води евиденцију о нежељеним ефектима.

„Када се учестало појављују промедбе на одређени производ, то се на нивоу Европске уније скупља, различити комитети који се баве заштитом здравља потрошача проучавају шта је заједничко различитим врстама производа, који имају сличне реакције и онда се доноси пропис и проучава се да ли супстанца нека заједничка, долази се до тога шта често изазива и ево у Европи су избачени неки конзерванси“, рекла је докторка.

Потрошачи због нежељених реакција могу да туже произвођаче, али не и ако је у питању реакција на састојак, који није на листи забрањених, које је одредио Правилник.

„Мислим да је позитивно што смо преузели законодавство Европске уније и надам се да ћемо пратити све оне измене које се и у Европској унији често дешавају“, закључује др Пантић Палибрк.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво