Опрез! Код гинеколога на време

Имамо времена за фризера, козметичара, кафу или омиљену серију. Немамо времена за преглед или не можемо да чекамо у дому здрављa.

Свако од нас може да смисли још много изговора за неодлазак на преглед, а такав један преглед сачувао је живот Дејани Трифуновић, која је добила редак гинеколошки рак.

„После другог порођаја имала сам ту несрећу да оболим и да организам реагује на тај начин зато што сам прокрварила. Тада је веома рано откривена фаза карцинома, то је врло ретка врста карцинома, хориокарцином је у питању. И да се брзо реаговало и започело се са терапијом“, рекла је Дејана Трифуновић из Женског центра „Милица“.

Лечење је трајало шест месеци, од којих је пацијенткиња четири провела у болници.

Милица је нагласила да су агонија и страх да ли ћемо успети трајала, међутим, великом подршком и великог тима стручњака, све је успешно завршено.

Подршку су јој пружале и жене које су прошле кроз сличне животе ситуације.

„Рак дојке ми је откривен пре 12 година. Прошавши све, схватила сам колико је важно имати добре информације и колико лоше информације могу да вам убију жељу да се борите“, рекла је Весна Бонџић из Женског центра „Милица“.

У тој борби, стид и страх могу да победе. Зато је важно да о овим карциномима говоримо.

О гинеколошким карциномима се ћути, не прича се и то је интимни део жене. Зато што сам видела, да неке жене долазе код гинеколога после трудуноће и забораве да су биле. Бринути о свом здрављу.

Дејана је реаговала на време. Открила нам је да је поново у другом стању.

„Некада и неразмишљајући уђемо у нешто и ја сам веровала, победила сам страх и својом храброшћу сам успела да се некако изборим са тим, да поново остенем трудна“, истакла је Дејана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво