Лечење најтежих аритмија постаје стандардна процедура у Крагујевцу

На Клиници за кардиологију Клиничког центра у Крагујевцу урађене су прве електрофизиолошке процедуре срца. После обуке лекара у Клиничком центру Србије, метода којом се дијагностикују и лече најтеже аритмије, постаје стандардна процедура и у Крагујевцу. Тиме ће се знатно смањити листе чекања, које за електофизиолошке процедуре трају и до две године.

Када више не могу да помогну лекови ни пејсмејкер, приступа се електрофизиологији. Убзан рад срца изазива озбиљне компликације, чак и мождани удар. Новом технологијом, уклања се мишићни сноп, који је узрок аритмије. 

„Кроз препонске вене, значи кроз доње шупљине, дођемо до срца, идентификујемо уз помоћ катетера место које даје саму аритмију, а онда струјом, загревањем тог ткива, на температури од неких 70 степени, се измени то патолошко мишићно влакно, и онда се оно елиминише“, испричао је др Владимир Игњатовић, електрофизиолог Клиничког центра у Крагујевцу.

После интервенције, пацијент је излечен од аритмије и успостављен је нормалан синусни ритам. До сада су рађене само у Београду и Сремској Кааменици.

„Ово је велика привилегија за пацијенте, јер је ова дијагностичко терапијска процедура, до сада представљала уско грло у тим прецударама, када су кардиоваскуларне болести у питању, баш због тога, што је релативно мали број центара у нашој земљи“, рекао је проф. др Владимир Милорадовић, директор Клинике за кардиологију Клиничког центра у Крагујевцу.

А потребе пацијената су велике. Само у Крагујевцу, од почетка године, уграђено је око 400 пејсмејкера, а на електрофизиологију чека 40 пацијената. Интервенција се обавља у локалној анестезији, без отварања грудног коша, а брз је и опоравак.

„Пацијенти се одмах после процедуре осећају боље, и већ наредног дана могу да иду на кућно лечење“, каже др Игњатовић.

На Клиници за кардиологију, годишње се обави око 4.000 интервенција. Од болести, предњачи ангина пекторис, а све чеће и поремећаји срчаног ритма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво