Болести срца и крвних судова убица број један

Сваке године кардиоваскуларне, бубрежне и метаболичке болести, убију око 20 милиона људи. Да би се томе стало на пут, лекари различитих специјалности морају да делују удружено, порука је са Европског конгреса кардиологије одржаног у Паризу.

Болести срца и крвних судова су убица број један у свету. Свет се против њих бори превенцијом и новим научним открићима. Представили су их у Паризу. Око 30.000 лекара из 150 земаља.

„Револуционарно на овом конгресу, а ја већ последњих 25 година сам сваке године на овом конгресу. Ове године ми је било 20. предавање по позиву и први пут смо сада добили једну валидну и снажну научну информацију која нам каже да лек који је до сада био намењен лечењу шећерне болести помаже да се успори и спречи срчана слабост, а да шећер уопште немате“, истакао је проф. др Арсен Ристић, кардиолог Клиничког центра Србије.

„Срчана слабост значи да ваше срце нема довољно снаге да пумпа крв која је потребна организму и то доводи до низа проблема. Честа је код пацијената са дијабетесом тип 2 и тај проблем је дуго био непрепознат“, објаснио је др Данило Верге из Шведске.

Иза нових открића стоји јача веза кардиолога и ендокринолога.

„Морамо да направимо бољу сарадњу, како пацијенти не би чекали месецима на преглед код кардиолога, ендокринолога. Морамо да будемо ефикаснији“, истакао је проф. др Семи Хадад, француски ендокринолог.

„Сви знамо да је дијабетес фактор ризика за настанак срчаног и можданог удара, срчане слабости...“, подсетио је проф. др Михаил Косибород, кардиолог из Сједињених Америчких Држава.

А сваке године од последица шећерне болести умре око четири милиона људи.

„У Италији смо израчунали да је за годишње лечење пацијента који има дијабетес и болест срца, потребно око 10.000 евра. Кардиолози, ендокринолози и ми, економисти, закључили смо да је решење рано откриће болести. Тако би пацијенти имали квалитетнији живот, а трошкови би били мањи“, каже економиста из Италије Франческо Саверио Манини.

И у Србији су болести срца и крвних судова убица број један, а дијабетес има око 710.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво