Болна тачка може бити и шака

Осећате трњење и бол у пределу длана, а не можете да откријете зашто се то дешава. Можда вам је притиснут нерв?

Радите за рачунаром, машином за писање, у библиотеци или сте зидар. Због покрета које понављате ваша слаба тачка, може бити шака.

„Карпални синдром представља болни синдром, који се јавља у пределу длана, посебно у прва три прста. Настаје због притиска, компресије, које се јављају у карпалном каналу. То је анатомска структура у пределу шаке, која затвара карпални лигамент, а испод њега пролазе тетиве савијачи прстију и мишића, и један нерв, који је, у суштини, разлог појаве бола“, објашњава виши физиотерапеут Бранко Воркапић.

Због тога имамо болну сензацију, која може бити у виду трњенај, бола, боцкања ручја које се шири у прсте, у раме и лакат, наводи докторка Александра Лукић Танкосић, специјалиста физикалне медицине.

Тегобе су најизраженије током ноћи и рано ујутру. Пацијенти морају често да устају из кревета, да протресу шаку, што делимично ослобађа нерв од притиска. Чешћи је код жена, после 40. године, али последњих година угрожени су и млади.

„Окидачи бола су у највећем броју случајева траума или хронична изложеност притиску те регије коју управо имамо током радног процеса за компијутером. Најчешће се за помоћ обраћају управо ти пацијенти, или они који дуго седе или обављају теже физичке послове“, додаје физиотерапеут.

Докторка Александра Лукић Танкосић препоручује вежбе истезања, затим, предлаже да смањимо време проведено за компјутером колико год је то могуће. Смањење стреса, вежбе дисања и вежбе које поспешују метаболизам и циркулацију такође, могу бити од користи.

„Да мало продрмамо шаку, да променимо положај, да поставимо неко ергономско помагало испод корена шаке када радимо. Када приметимо да су нам се прсти заморили, једноставно рад треба прекинути“, препоручује физиотерапеут Бранко Воркапић.

Ако бол ни после ових савета не престане, потребно је обратити се лекару.

„Ако бол не престаје, ако доводи до смањења сензибилитета, односно, осећаја за додир, ако не можемо предмет да ухватимо рукама због бола и када бол дуго траје, онда је операција једно од решења“, напомиње докторка Лукић Танкосић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво