Ако много седимо, нека буде макар правилно

Уместо доколице на неком лепом месту крај реке или мора, враћамо се свакодневним обавезама и дуготрајном седењу на послу, али због тога трпи наша кичма.

После одмора, стара прича. Уместо у четири, ваш радни дан се завршава у седам увече. И ту није крај, јер посао носите са собом где год да кренете. И док радимо, седимо – на послу, у превозу, код куће. Заборавимо и да се протегнемо.

„Била је нека студија, која показује да у неком свом животном периоду у коме смо активни пословно, то је неких 40 година, седимо пуних девет година ако смо осам до десет сати на послу. То је заиста пуно“, наглашава др Александра Лукић Танкосић, специјалиста физикалне медицине.

Већ после неколико минута у седећем положају наше тело се погрби, рамена скупимо, опустимо стомачне мишиће. Сав терет пребацујемо на кичму.

„Дуготрајно седење и код младих особа, а и код старијих може изазвати разноразне проблеме са вратним делом кичме, седседвикалним, раменима, леђним делом кичме. Може доћи код млађих особа до деформитета и кичме и стопала, до гојазности“, додаје докторка.

„Дуготрајно седење утиче на појаву коштано-зглобног бола. Утиче на смањење општег метаболизма, чак, утиче и на концентрацију, па често дуже седимо пошто нешто нисмо урадили добро први или други пут, па морамо да урадимо по четврти или пети пут“, објашњава Бранко Воркапић виши физиотерапеут.

Зашто онда не бисте вежбали на послу. Постоје вежбе које бисмо могли да примењујемо, на пример за лумбални део кичме.

„Свака два сата требало би устајати, мало прошетати, ићи спрат ниже, па се вратити у паузи. Изађи станицу раније из аутобуса“, напомиње докторка Александра Лукић Танкосић.

Многи већину времена проведу седећи. Зато се постарајте да макар то радите правилно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво