Зашто је препоручљиво видети полупуну уместо полупразне чаше

На основу вишегодишњег праћења ставова о животу и здравственог стања више хиљада људи, истраживачи су утврдили су да оптимисти живе – дуже.

Научници су открили да су људи, који су имали позитивне ставове, дуже живели. Стручњаци такве налазе објашњавају тиме што се позитивни људи иначе боље носе са стресом, што се потом на њихово здравље одражава позитивно. 

Такође, оптимисти према статистичким подацима, имају већу вероватноћу да циљеве које су себи поставили и остваре, а примећено је и да више вежбају и воде рачуна о исхрани.

Истраживачи са Универзитета у Бостону пратили су скоро 70.000 жена током десет година и око 1.500 мушкараца током 30 година, после чега су им дали упитнике на основу којих су одредили њихове ставове према животу.

Открили су да су оптимисти имали животни век који је био 11 до 15 процената дужи.

Закључили су да оптимистичне жене имају за 50 одсто већу вероватноћу да доживе 85 година, а мушкарци за 70 одсто.

„Постоје истраживања која утврђују факторе ризика за оболевање и прерану смрт, међутим, знамо релативно мање о психосоцијалним факторима који могу утицати на здравље и старење, а међу њима је поглед на живот“, рекла је Луина Ли, једна од аутора истраживања.

„Ова студија несумњиво је важна за јавно здравље јер сугерише да је оптимизам једно психосоцијално добро које има потенцијал да продужи животни век“, додала је Луина Ли.

Све очитија веза оптимизма са добрим здрављем 

Аутори студије надају се да ће резултати истраживања утицати на људе, сугеришући им да треба да буду оптимистичнији и да имају ведрији приступ животу.

Студија је објављена у часопису Proceedings of the Nacional Academy of Sciences.

Аутори оптимизам дефинишу као „уверење да ће будућност бити добра, јер се њени важни аспекти могу контролисати“.

Песимисти, с друге стране, често имају „осећај безнађа“, праћен ставом да су „проблеми стални“.

Истраживачи су пратили 69.744 жена, старости од 58 до 86 година, након чега су, 2004. године, добиле упитник о оптимизму.

Такође, 1.429 мушкараца, старости од 41 до 90 година, праћени су између 1986. и 2016. године.

Резултати добијени анализом одговора, показали су да су оптимистичне жене имале 14,9 одсто дужи животни век, а да су мушкарци са позитивним ставовима имали 10,9 одсто дужи животни век.

Људи који су били оптимисти имали су мању вероватноћу да добију дијабетес и депресију. Оптимистични мушкарци били су мршавији и пили су мање алкохола од оних који нису имали позитивне ставове према животу.

„Истраживања о конкретнијим разлозима за дужи живот услед оптимизма тек предстоје, али веза између оптимизма и доброг здравља постаје све очитија“, рекао је др Френ Гродштајн са Харварда.

Аутори истраживања кажу да оптимизам можда утиче позитивно на здравље јер оптимисти одбијају стрес, и виде негативне ситуације као „изазове, а не као претњу“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво