Смањен број оболелих од сифилиса, више инфицираних ХИВ-ом

У првих шест месеци ове године у Србији је смањен број оболелих од сифилиса, гонореје и гениталне хламидијазе у односу на исти период прошле године, док је повећан број инфицираних ХИВ-ом и оболелих од АИДС-а, али је смањен број умрлих од сиде.

Према подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у првој половини ове године регистровано је 417 особа оболелих од сифилиса, гонореје и гениталне хламидијазе, што је за 35 одсто мање у односу исти период претходне године када је пријављен 641 случај. 

Смањење је забележено јер је значајно мање пријављених случајева оболевања од гениталне хламидијазе.

Од почетка јануара до краја јуна било је 276 оболелих, док је у истом периоду прошле године било 514 оболелих.

Највећи број оболелих од сифилиса, гонореје и гениталне хламидијазе регистрован је на територији Војводине - 135 случајева, Београду – 91 оболели од сифилиса и гонореје и ниједан случај гениталне хламидијазе.

У Батуту кажу да је хламидијаза значајан јавноздравствени проблем због тога што нелечена инфекција као последицу може имати упалу репродуктивних органа, смањење плодности, као и компликације током трудноће, превремени порођај.

Наводе да хламидијална инфекција, као и друге сексуално преносиве инфекције, у значајној мери олакшава преношење ХИВ-а.

Институту „Батут“ у првих шест месеци ове године пријављене су 94 особе којима је новооткривена инфекција узрокована ХИВ-ом, док је у истом периоду прошле године било 76 новоинфицираних. Највише новоинфицираних је регистровано у Београду 35 особа, а у Војводини 28 особа.

У истом периоду регистровано је 26 особа оболелих од сиде и шест особа умрлих од АИДС-а. У првој половини прошле године регистоване су 23 особе оболеле од сиде, а умрло је девет пацијената.

Антиретровирусна терапија на терету РФЗО је доступна свима 

У „Батуту“ наводе да се у Србији од 2008. године бележи пораст броја особа инфицираних ХИВ-ом, а да се региструје знаццајна редукција оболевања и умирања од сиде.

„Пад оболевања и умирања од АИДС-а је резултат примене комбиноване, високо активне антиретровирусне терапије која је од 1998. године доступна свим особама инфицираним ХИВ-ом и у потпуности иде на терет Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО)“, наводе у Батуту.

Процењује се да је крајем 2018. године у нашој земљи 3.000 особа живело са ХИВ-ом, од којих шестина не зна да је инфицирана ХИВ-ом (око 500).

Подсећају да инфекција узрокована ХИВ-ом може дуго протицати без икаквих знакова и симптома и да је једини начин да се открије тестирање које се може бесплатно урадити у 24 института и завода за јавно здравље у Србији и у Заводу за здравствену заштиту студената у Београду.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво