Има решења за флеке и хиперпигментације после сунчања

Док смо сате проводили на сунцу покушавајујући да добијемо бронзану боју, нисмо ни размишљали о последицама. Где смо највише грешили током овог лета и шта сада можемо да учинимо за нашу кожу?

Кожа је наш највећи орган који нас штити од разних микроорганизама. Преко ње осећамо бол, додир, хладноћу, топлоту. A топлота је управо та која утиче на изглед, али и на здравље наше коже.

„Током летњег периода пацијенти најчешће долазе због опекотина или последица опекотина од сунца које настану током боравка на мору или у граду током излагања сунцу. Често долазе и због хиперпигментација које примеђују током летњег периода на лицу“, каже др Лана Ћирковић из Градског завода за кожне болести.

Да ли су ове године флеке све тамније или их само више примећујемо? Извесно је да су овог лета ординације дерматолога пуне пацијената који покушавају да их се реше.

„Најчешће настају код жена с тим повезујемо хормонски утицај и најчешће настају код жена које су трудне или које употребљавају контарцептиве. На другом месту је утицај УВ зрачења и, на трећем месту, би била употреба фототоксичних лекова или фотосензитивних супстанци које се користе у лечењу или за неку, неправилна нега и зато могу настати промене. Код особа које су светлије путу те промене после трудноће, употребе контрацептива хоће спонтано да се повуку, док особе које су тамније пути оне захтевају терапију“, објаснила је др Ћирковић.

За почетак, наносите заштитну крему.

„Како оне не би даље се шириле, а нека озбиљнија терапија може да се започне тек на јесен, која отклања те хиперпигментације и површне слојеве скида и на тај начин оне плиће хиперпигментације може потпуно да отклони. Може да се користи и хемијски пилинг“, истакла је др Ћирковић.

Постоји начин како и сами себи можете да помогнете.

„Састојак који је веома доступан и делотворан када су овакве промене на кожи у питању је лимунов сок који је богат антиоксидансом, то јест витамином Ц. Наноси се тако што натопимо блазницу или парче вате лимуновим соком, премажемо промене и оставимо да делује током целе ноћи. Најбоље је да то наносимо увече. Поступак понављамо свакодневно два месеца“, саветује дипломирани козметичар Татјана Чопа.

Погледајте да ли имате и шаргарепу у кухињи.

„Уље шаргарепе можемо направити у кућним условима. Изрендамо мало шаргарепе, једну шаку, потопити у маслиновом уљу и оставити да одстоји двадесетак дана, повремено промућкати, процедити и наносити на кожу где су флеке или пигментације“, објаснила је Татјана Чопа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво