Нема кијања, вакцина за љубитеље мачака

Научници у Швајцарској развили су вакцину која ће особама са алергијом на мачке омогућити да се друже са тим љубимцима.

Истраживања су показала да је најчешћи узрок алергије гликопротеин Фел д1, који се налази у мачијој пљувачки, длаци и кожи.

Када протеин уђе у организам особе са алергијом на мачку, активира реактиван налет хистамина, што доводи до свраба, отежаног дисања и других симптома.

Научници у Цириху развили су вакцину која, када се убризга у мачку, активира имуни систем да произведе антитела која циљају и уништавају протеин Фел д1.

Чак четири студије потврдиле су успешно неутралисање алергена, а животиње добро подносе вакцину, која би могла да буде доступна за три године. Од ње ће корист имати и људи и мачке.

Иначе, чак десет одсто укупне људске популације пати од алергија на мачке, али тренутно нема сигурне или ефикасне терапије.

Уобичајена терапија за пацијенте је лечење симптома алергије и избегавање мачака.

У америчким прихватилиштима, сваке године нађе се 3,4 милиона мачака, које се најчешће напуштају управо због алергија које изазивају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара