Тропске болести постају наша стварност

Промена климе, благе зиме, дужи топли периоди, велике падавине али и суше, погодују различитим врстама комараца и крпеља који преносе тропске и друге заразне болести.

Денга грозница, енцефалитис и друге заразне болести све се чешће јављају и у областима са умереном климом, дакле у европским земљама. Ипак, током лета, у време путовања, постоји више могућности да до неке од ових болести дође. 
 
Много је фактора који доводе до тога да се болести које нису постојале у нашем региону, нашој земљи, сада јављају, истиче гошћа Јутарњег програма, специјалиста за инфективне и тропске болести, др Љиљана Јемуовић.
 
„Климатске промене, миграције становништва, мутације вируса... Дефинитивно смо постали глобално село и неке болести које у нашој земљи нису постојале и биле везане за суптропске и тропске пределе сада су импортоване и догађају се и нама. Тога ће бити све више“, наглашава докторка.
 
По мишљењу лекара, најважније је информација. Бојазан од избијања акутних заразних болести које знају да буду јако озбиљне и смртоносне, не треба да нас одвратити од путовања и послова везаних за различите континенте, али, важно је да будемо информисани.
 
„Најважније је да се, пре свега, свака особа која има неко постојеће обољење, јави свом лекару и да се консултује о терапији и да се информише у установама које су специјализоване за те ствари, као што је Институт за јавно здравље, где се свакога дана може сазнати каква је епидемиолошка ситуација у свету“, каже докторка Јемуовић.

Уколико намеравате да путујете ту ћете добити информацију да ли треба да се вакцинишете, које су болести најчешће у тим регионима, а уколико дуже остајете, које вакцине треба да примите, саветује гошћа Јутарњег програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво