У Бразилу и пси могу бити део медицинског особља

Употреба паса у медицинске сврхе одавно је позната. Помажу особама са инвалидитетом, њухом детектују обољења, упозоравају на предстојећи инфаркт или епилептични напад. У Бразилу, у дечијим болницама,U мали пацијенти играју се лекара, док су пси кобајаги пацијенти, што има велику улогу у лечењу малишана.

Многи Бразилци, љубитељи паса, обучили су своје љубимце за медицинску помоћ и у локалним медицинским установама помажу и пацијентима и лекарима. Један од њих је и Жука који је успешно прошао тестове и квалификовао се за рад у медицинским установама.

„Процена паса за медицинску помоћ састоји се од низа тестова. На пример, не смеју да се плаше буке. Морају да буду послушни и добро реагују на свако понашање пацијената, па чак и кад их одједном зграбе“, објашњава Вивијане Дона, власница пса за медицинску помоћ.

Три године касније, Жука има свој круг обожавалаца, укључујући људе у старачким домовима, децу у болницама и депресивне особе. Пас се купа ноћ пре уласка у установу, где додатно пролази кроз дезинфекцију.

Дружи се са децом старијом од три године која имају стабилно здравствено стање и нису алергична на животиње.

„Радимо са медицинским и тимовима за неговање, да видимо која деца испуњавају услове за учешће. Изабрана деца могу да устану из кревета и повећају интеракцију са људима око себе, као и да учествују у активностима терапеутског пса једном недељно“, наводи Наталија, психолог у болници „Пронтобејби“.

Деца играју улоге лекара, користе медицинске реквизите, прегледају псе. Наизглед једноставна игра има важну улогу у лечењу деце.

„Будући да пси такође добијају ињекције и лекове, могу да олакшају нервозу деце. Након што малишани учествују у 'терапији за кућне љубимце', лакше подносе своје лечење и тестове попут вађења крви“, додаје психолог.

Резултати су изузетно позитивни. Деца заборављају на своју болест и охрабрују се за даље лечење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво