Ако почињете са тренирањем, прво лекарски преглед па онда бројачи откуцаја срца и корака

Већина рекреативаца, у последње време, опремљена је различитом врстом гаџета којима мере интензитет активности, откуцаје срца или крвни притисак. Поставља се питање да ли ове справе могу да замене лекарски преглед?

Свако ко креће да трчи или има физичку активност која је много већа у односу на претходну или претходно није ни постојала, по правилу, требало би да уради један спортско-медицински преглед, наглашава докторка Марија Анђелковић специјалиста спортске медицине, гостујући у Јутарњем програму.

„Треба доћи код доктора који се баве овом граном медицине. Они ће организам оптеретити максимално са идејом да ће током наредних дана или месеци имати слично оптерећење и тако ће се утврдити да ли срце може да издржи ту врсту напора“, наглашава докторка.

Поред тога, на овај начин се утрврђују вредности нивоа нечије кондиције, што говори да би људи требало да науче неке бројеве о себи, додаје др Анђелковић. Потребно је знати вредности крвног притиска, тежине, процента масти у организму, проценат аеробне потрошње, пулс и тако даље.

Намена ових спортских помагала и гаџета је управо у томе. Међутим, замка свега овога је када се људи ослоне само на мониторинге физичке активности, срчане фреквенције и тако даље, а да не оду код лекара.

„То је замка, зато што морате бити јако добро едуковани да бисте правилно умели да протумачите добијене резултате, напомиње др Марија Анђелковић.

Питање није шта је правилна рекереација, већ шта је циљ ваше рекреације. Рекреацијом се треба бавити до нивоа који не угрожава здравље, већ доприноси добробити. Ризик настаје када своје здравље нисте проверили а излажете се превеликом оптерећењу.

Пешачење

Најпопуларније, најсигурније, а при том врло ефективно је пешачење. Према препорукама Светске здравствене организације требало би да пређемо 10.000 корака дневно.

„Ако имате неки од мерача броја корака, уверићете се да то уопште није лако. То је негде око осам километара. Некада је било пет, али сада повећавају са идејом да би требало да будемо још активнији. Значи да би требало да имате током дана барем пола сата интензивног ходања да бисте задовољили овај критеријум. Али то је рецепт за здравље“, истиче др Марија Анђелковић, уз напомену да најпре одете код лекара и проверите које је максимално оптерећење које неће довести ваше срце у опасност. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво