Пажљиво бирајте коме се обраћате за помоћ

Ових дана новине су пуне текстова о жени која тврди да лечи вибрацијама и против које је у Хрватској поднета кривична пријава због надрилекарства. Она би у октобру требало да дође у Београд где планира да одржи дводневни семинар.

Профитирање на туђим мукама, идеја је којом се воде надрилекари и последњих година све их је више код нас. Себе често називају терапеутима, мотивационим говорницима, а људе лече и вибрацијом.

Има и оних који закупљују хале, дворане или сале како би представили свој рад. Довољно је писменим путем обавести директора просторије коју изнајмљују о детаљима догађаја и сачекати званичну понуду. Свако правно и физичко лице има право на закуп.

„Свака странка може да закупи простор и прича шта жели у свом програму. Нити улазимо унутра, нити је на нама да тако нешто проверавамо и одређујемо смернице како ће се понашати“, каже Ђорђе Мазињанин, директор Центра „Сава“.

Приступ надрилекара понекад уме да буде опасан по здравље, јер пропагирају вибрацију као методу лечења или укидање лекова.

„Уколико пацијент прекине да узима лекове доводи себе у јако велике ризике који могу бити опасни по живот. Неки пацијенти у таквим ситуацијама престану да једу, могу да престану чак и да пију, али могу да  постану опасни по себе и по околину“, објашњава Александра Бубера, психијатар психотерапеут.

Када се појаве проблеми, људи најчешће не знају коме да се обрате јер мешају струке и имају нереална очекивања. Психотерапијом би требало да се баве само психолози, психијатри и психотерапеути, са одговарајућим постдипломским образовањем, које укључује 270 сати личне психотерапије.

„У земљи Србији још није направљена законска регулатива за бављење психотерапијом. Дакле, не постоји закон који регулише које су то компетенције које мора да има психотерапеут или какву школу треба да заврши, нити коме је дозвољено да се бави и под којим условима овим занимањем“, додаје Бубера.

У Србији редовно здравствено осигурање не обезбеђује психотерапеута. Психолози на овим местима, некада раде и терапије, али немају времена да се посвете једној особи. Нашој земљи је потребно више од 6.500 школованих психотерапеута, а према евиденцији Савеза друштава психотерапеута Србије, запослено је свега 550.

Око 400.000 особа у нашој земљи у неком тренутку живота имало је проблема са депресијом која је четврти узрок боловања радно активног становништва.

Можда би требало променити закон, па би се људи са психичким проблемима лечили у домовима здравља и болницама, уместо на трибинама и предавањима надрилекара. За сада постоје само приватне психотерапеутске ординације, а цена једне сеансе је од 20 до 100 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво