Ево без којих лекова не треба да крећете на пут

Лекови за стомак, против болова, високе температуре, али и коцкица супе, саставни су део путничке апотеке.

Туристи кажу да на пут обично носе лекове за стомак и против главобоље. Неки не могу без лекова за срце и притисак.

Подаци говоре да око 20 одсто људи има током летовања проблема са стомаком. У летовалиштима у Африци и Јужној Америци чак око 40 одсто.

Склони смо да верујемо да наши препарати у тим подручјима не делују, већ да су ефикаснији они које тамо купимо.

Интерниста гастроентерохепатолог у Клиничком центру Србије проф. др Миодраг Крстић каже да у Србији има више од 100 пробиотских препарата и да људи не знају увек који да купе. Најчешће бирају најјефтинији, а најјефтинији не значи и најбољи.

„Путничке дијареје могу да буду опасне само ако доведу до високе телесне температуре, ако људи баш дехидрирају, што се срећом дешава веома ретко чак и у тим ендемским крајевима“, каже др Крстић.

Савет је – неколико дана пре пута и на летовању треба узимати по једну таблету пробиотика. Ако је температура ваздуха 30 степени, у колима може да достигне и 50, зато је и паковање важно.

„Данас је најмодернија та флоу пек технологија, дакле блистери са леком се налазе у кеси у којој се налази инерни гас који спречава утицај повишене температуре, спречава утицај влажности, дакле одржава се хемијски састав супстанце идентичним као што је било у моменту производње“, додаје др Крстић.

Деца су осетљивија од одраслих па за њих није лоше понети препарате против кашља и болова у грлу.

„Ако је дете склоно честим инфекцијама и родитељи знају који антибиотик им лекар преписује, онда се носи тај антибиотик. Иначе не препоручујемо антибиотик док то не чује неко стручан. Или га треба водити код лекара који треба да каже – ово је за антибиотик, ово није вирусно – а то једино зна да каже лекар“, наводи мр Драгутин Рајевац, члан Савеза приватних апотека Србије.

Иако звучи као да на то не треба подсећати, веома је важно прање руку. У земљама у којима су проблеми са стомаком чешћи треба јести кувану или печену храну и избегавати салате и воће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво