Када се са одмора на посао враћамо уморни

Статистика каже да се само једна од четири особе врати са одмора свежа, а око 80 одсто нас пати од стања налик депресији. Мерења нивоа стреса пре, у току и после одмора, показала су да се ефекти одмарања знатно смањују после три дана повратка у радну рутину, док после три недеље потпуно нестају, а ниво стреса се враћа на онај уобичајени под којим смо током целе године. Има начина да то спречимо.

Истраживања показују да је неопходно најмање месец дана да би се човек потпуно опоравио. Проблем представља то што се људи не одмарају током рада и последње месеце пред одмор проведу сагоревајући и прегоревајући на послу па им онда ни тих месец дана не буде довољно.

„Уколико на одмору претерано користимо мобилни телефон онда се не одмарамо, а помало показујемо и да смо зависни. Идеално би било да пословне мејлове не гледамо“, објаснила је, гостујући у Јутарњем програму, психотерапеуткиња Биљана Ћулафић, додајући да су изузетак менаџери и руководиоци који морају да прате стање на радном месту и током одмора. 

Савремени начин живота је превише брз и нисмо научили да се одмарамо и током дана.

Када бисмо се сваког дана оптимално одмарали и када би на послу било више простора за одмор не бисмо толико јурили за одмором од месец дана.

Ћулафићева истиче да се тзв. пост холидеј теншн јавља када се организам опусти и онда нагло треба да се врати у радну рутину, што је тешко.

„Лети лежемо јако касно, а посао захтева да устајемо рано, то све доприноси да се јави стрес“, истиче психотерапеуткиња.

Модерне технике за ослобађање од стреса подразумевају и вођене медитације које се могу наћи и на Јутјубу

„Можемо издвојити пола сата на послу па послушати нешто пријатно, пустити музику у позадини ако смо у прилици“, предлаже Ћулафићева.

Са сличним проблемима суочавају се и деца када треба да се врате са летњег распуста у клупе. Савет је исти: што мање телевизије, игрица, мобилних телефона, таблета, а више дружења са вршњацима. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 06. авг 2019, 10:56) - anonymous [нерегистровани]

Svežina

Svako se na odmoru i osveži i odmori. Problem je što svako oseti i normalan život, bez srpskog Zakona o radu (odnosno, robovlasništvu). Zamislite da se vratite na posao gde poslodavac ne urla na vas (i ne sme), ne psuje vas, gde imate sav potreban alat, odnosno odgovarajuća sredstva za rad, odgovaraujuću obuku, tačne procedure i, za srpskog "gazdu" nečuveno - fiksno radno vreme, uz zaradu koja vas ne ponižava? Naravno da biste se vratili srećni, čak i ako vam se posao ne sviđa preterano. Dakle, nije problem u odmoru, nije problem u tome kako ga provodimo, niti treba da nas ponižavate dodatno "tehnikama" za prihvatanje nenormalnog. Treba samo da se uvede zakonom normalno i Srbija će ubrzo biti razvijena zemlja blagostanja. Samo što bi to značilo da su kriminalci u zatvorima i siromašnima, a upravo tu zapinjemo. Ne na odmorima.