Две трећине становништва пати од хроничних болести

Савремени начин живота доноси и савремене болести. Према данским истраживањима, две трећине становништва пати од хроничних болести и стања.

Универзитет у Алборгу спровео је до сада највеће данско истраживање о хроничним болестима, мапирајући уједно и први пут на свету хронично стање читаве земље.

Анализирали су, за период од 16 година, све болничке и регистре лекара опше медицине за све Данце, укупно 4,5 милиона људи. Врло опсежно истраживање пружило је обиље нових података, међу којима и тај да две трећине Данаца старијих од 16 година пати од једног или више хроничних обољења и поремећаја.

Међу њима и Фредерик Петерсен, који има дијабетес типа 2.

„Дефинитивно ме забрињава размишљање о томе како ће се ово даље развијати. И какве нуспојаве могу касније наступити“, каже овај Данац.

Већу за превенцију болести научници су представили 199 хроничних стања и обољења. Пред лекарима и службама одговорним за трошкове лечења у болницама велики су изазови.

„Имамо све више хроничних обољења. Све је више старијих особа које дуже живе с хроничним стањима. То појачава притисак на здравствене и социјалне службе и сада и убудуће“, истакао је доктор Микел Фелк Идберг.

Решење се види у превенцији.

„Постоји огроман потенцијал. Ако осигурамо да млади не почну да пуше, да више вежбају и једу боље и здравије, далеко ћемо стићи“, објаснио је др Мортен Гронбик, председник данског Већа за превенцију.

Искуства Данске могу се применити на већину развијених земаља света.

број коментара 0 Пошаљи коментар