Британски лекари пронашли начин да одложе менопаузу 20 година

Експерти за вантелесну оплодњу представили су пацијенткињама у Великој Британији нову медицинску интервенцију којом би се менопауза могла одложити и до 20 година.

Од нове операције могле би да имају користи хиљаде жена које имају здравствене проблеме попут болести срца и остеопорозе, које доноси менопауза, пише британски лист Гардијан.

Међутим, стручњаци верују да би иста интервенција могла да промени набоље животе милиона жена тако што би одложила појаву симптома менопаузе који се крећу од нерасположења, анксиозности, тешкоћа са сном и валунга до ноћног знојења и смањене сексуалне жеље.

Медицинска процедура, која кошта између 7.600 и 12.000 евра, доступна је женама до 40. године у бирмингемском „Профаму“, на чијем челу је Сајмон Фишел, британски стручњак за вантелесну оплодњу.

„Ово има потенцијал да буде од огромног значаја за сваку жену која жели да одложи менопаузу из било ког разлога, али и оне жене које су морале да примају хормонску терапију“, објаснио је др Фишел.

До сада се девет жена подврло процедури уклањања и замрзавања ткива јајника са могућношћу одлагања менопаузе током каснијег доба.

Лапароскопски, то јест кроз веома мали рез, доктори узимају делић ткива јајника које се потом замрзава. Када жена почне да улази у менопаузу, за неколико деценија на пример, замрзнуто ткиво враћа се у тело.

Да би се повратио ниво хормона бира се место где је проток крви добар, попут потпазушја. Под условом да ткиво „преживи“ процес, требало би да врати ниво хормона и заустави менопаузу.

Сличан поступак користи се код пацијенткиња које очекује агресивна терапија против рака, а потребно је очувати плодност, то јест могућност да она касније добије децу.

Британски научници тврде да од момента узимања ткива и његовог враћања зависи период одлагања менопаузе.

Двадесетпетогодишњакиње могу рачунати на 20 година одлагања, док ће код 40-годишњакиња тај период бити око пет година.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво