Британски лекари пронашли начин да одложе менопаузу 20 година

Експерти за вантелесну оплодњу представили су пацијенткињама у Великој Британији нову медицинску интервенцију којом би се менопауза могла одложити и до 20 година.

Од нове операције могле би да имају користи хиљаде жена које имају здравствене проблеме попут болести срца и остеопорозе, које доноси менопауза, пише британски лист Гардијан.

Међутим, стручњаци верују да би иста интервенција могла да промени набоље животе милиона жена тако што би одложила појаву симптома менопаузе који се крећу од нерасположења, анксиозности, тешкоћа са сном и валунга до ноћног знојења и смањене сексуалне жеље.

Медицинска процедура, која кошта између 7.600 и 12.000 евра, доступна је женама до 40. године у бирмингемском „Профаму“, на чијем челу је Сајмон Фишел, британски стручњак за вантелесну оплодњу.

„Ово има потенцијал да буде од огромног значаја за сваку жену која жели да одложи менопаузу из било ког разлога, али и оне жене које су морале да примају хормонску терапију“, објаснио је др Фишел.

До сада се девет жена подврло процедури уклањања и замрзавања ткива јајника са могућношћу одлагања менопаузе током каснијег доба.

Лапароскопски, то јест кроз веома мали рез, доктори узимају делић ткива јајника које се потом замрзава. Када жена почне да улази у менопаузу, за неколико деценија на пример, замрзнуто ткиво враћа се у тело.

Да би се повратио ниво хормона бира се место где је проток крви добар, попут потпазушја. Под условом да ткиво „преживи“ процес, требало би да врати ниво хормона и заустави менопаузу.

Сличан поступак користи се код пацијенткиња које очекује агресивна терапија против рака, а потребно је очувати плодност, то јест могућност да она касније добије децу.

Британски научници тврде да од момента узимања ткива и његовог враћања зависи период одлагања менопаузе.

Двадесетпетогодишњакиње могу рачунати на 20 година одлагања, док ће код 40-годишњакиња тај период бити око пет година.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 07. авг 2019, 12:29) - горица [нерегистровани]

бесмртност

све, све, само да се не умре

(уторак, 06. авг 2019, 17:36) - Sara [нерегистровани]

Британски лекари пронашли начин да одложе менопаузу 20 година

Jezim se od ovakvih otkica

(уторак, 06. авг 2019, 08:46) - Паметњаковић [нерегистровани]

Рак ће се устостручити.

Канцери изазвани хормонима ће процветати. Мисли да западна медицинска заједница ради то због новца, ипак рак доноси највеће профите, менопауза не доноси никакав профит.

(понедељак, 05. авг 2019, 05:39) - anonymous [нерегистровани]

Vec u menopauzi.

Ono sto nije naglaseno, od ovih fantsticnih naucnika i lekara, da li procedura inplanta sa odgovarajucim tkivom jajnika neke druge mladje zene, moze da pomogne starijim zenama koje su vec u menopauzi i koje imaju neke od navedenenih problema?!