Ризик од рака мањи уз омега 3 масне киселине на тањиру

Омега 3 масне киселине незаменљиве су у људском организму, јер од њих зависе имунитет, функционисање мозга, здравље срца. Овом списку научници су недавно додали и превентивно дејство у спречавању карцинома дигестивног тракта, о чему сведоче резултати велике међународне студије.

Унос око 300 грама рибе, три пута недељно, значајно смањује ризик од појаве карцинома дигестивног тракта, утврдили су научници Универзитета Оxфорд и Међународне агенције за истраживање рака.

Истражујући прехрамбене навике готово пола милиона људи, стручњаци су увидели да је код особа које су редовно конзумирале рибу подложност малигнитетима мања за бар 12 одсто, у односу на оне који су је јели тек повремено или је уопште нису имали на јеловнику.

Према речима гастроентеролога, биолошки разлози таквог ефекта још увек нису у потпуности разјашњени, али је извесно да су, бар једним делом, за овај заштитни утицај заслужне специфичне масне киселине, познате као омега 3, које налазимо у неким врстама плаве рибе, попут скуше, сардине или харинге.

Још раније, утврђено је да особе које не уносе довољно омега 3 масних киселина имају повећан ризик од настанка депресије, јер је она неопходна за регулацију рада неурона и производњу и ослобађање серотонина.

Уз то мањак ових киселина често је узрок хроничног умора, проблема са видом, али и озбиљних кардиоваскуларних проблема.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво