петак, 02.08.2019, 11:33 -> 13:22
Извор: РТС, Вести.Ru
Добар, лош и зао холестерол
Када говоримо о опасности од повишених вредности холестерола, обично мислимо на такозвани „лош холестерол“ или ЛДЛ. Међутим, нова истраживања која су спровели стручњаци са Универзитетске клинике у Копенхагену показују да би требало измерити и узети у обзир још један показатељ, такозвани, „заостали холестерол“, који није ништа мање опасан.
Концепт холестерола је недавно претрпео одређене измене. Стручњаци сада сматрају да није довољно да знамо само ниво „лошег“ и „добарог“, већ и „злог“ холестерола. Управо је овај последњи највише повезан са повећаним ризиком од инфаркта миокарда и можданог удара.
Научници су уз помоћ савремене технологије, познате као метаболомика, доказали да се садржај холестерола у масним честицама у крви састоји од једнаких удела све три врсте холестерола.
Одакле је дошао трећи? „Зли“ или „заостали“ холестерол је садржај холестерола у липопротеинима богатим триглицеридима или резидуалним честицама. Тренутно је најлакши начин за одређивање нивоа овог холестерола испитивањем триглицерида у крви.
„Ови резултати указују да превенција инфаркта миокарда и можданог удара треба да буде усмерена не само на смањење нивоа лошег ЛДЛ холестерола, већ и на смањење преосталог холестерола или триглицерида. До сада су се и кардиолози и лекари опште праксе фокусирали на ЛДЛ холестерол, али у будућности би требалo да променимо тактику“, сматра професорка Борга Нордестгард са Универзитета у Копенхагену.
Према овом истраживању, најважнија ствар која се може учинити да би се постигао најнижи могући ниво заосталог холестерола и триглицерида у крви, без употребе лекова, је да одржавамо нормалну телесну тежину.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар