Добар, лош и зао холестерол

Када говоримо о опасности од повишених вредности холестерола, обично мислимо на такозвани „лош холестерол“ или ЛДЛ. Међутим, нова истраживања која су спровели стручњаци са Универзитетске клинике у Копенхагену показују да би требало измерити и узети у обзир још један показатељ, такозвани, „заостали холестерол“, који није ништа мање опасан.

Концепт холестерола је недавно претрпео одређене измене. Стручњаци сада сматрају да није довољно да знамо само ниво „лошег“ и „добарог“, већ и „злог“ холестерола. Управо је овај последњи највише повезан са повећаним ризиком од инфаркта миокарда и можданог удара.

Научници су уз помоћ савремене технологије, познате као метаболомика, доказали да се садржај холестерола у масним честицама у крви састоји од једнаких удела све три врсте холестерола.

Одакле је дошао трећи? „Зли“ или „заостали“ холестерол је садржај холестерола у липопротеинима богатим триглицеридима или резидуалним честицама. Тренутно је најлакши начин за одређивање нивоа овог холестерола испитивањем триглицерида у крви.

„Ови резултати указују да превенција инфаркта миокарда и можданог удара треба да буде усмерена не само на смањење нивоа лошег ЛДЛ холестерола, већ и на смањење преосталог холестерола или триглицерида. До сада су се и кардиолози и лекари опште праксе фокусирали на ЛДЛ холестерол, али у будућности би требалo да променимо тактику“, сматра професорка Борга Нордестгард са Универзитета у Копенхагену.

Према овом истраживању, најважнија ствар која се може учинити да би се постигао најнижи могући ниво заосталог холестерола и триглицерида у крви, без употребе лекова, је да одржавамо нормалну телесну тежину.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 02. авг 2019, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Smes, ali jedi umereno

Poenta je da potrosis sve to sto pojedes. Nemoj jesti mnogo, ako se slabo kreces. Trigliceridi distribuiraju energiju celijama i trose se. Vezba i lagana ishrana mogu sve manje poremecaje da regulisu.

(петак, 02. авг 2019, 13:48) - dragec 57 [нерегистровани]

Cim krenes da staris sve te spopadne

Kod mene LDL=214 a Trigliceridi =187 i doktor mi dao jos pet godina zivota. Pijem "Rosuvastatin" svaki dan po jednu tabletu sledecih 100 dana. Dao bog da to pomogne. Blago onima koji nemaju taj problem.
Nema ti goreg u zivotu nego kad gledas kako drugi mlate po rostilju ili hrskavoj prasetini a ti ne smes.