Природа отвара врата која воде из изолације

Благодети природе и званично су признате као део терапеутског третмана. Данци су шетњу природом уврстили у научни пројекат очувања менталног здравља.

Ерик Холм Соренсен је дуги низ година имао је бројне менталне проблеме, неколико пута је покушао и самоубиство. Сада, у своје шетње, Ерик, орнитолог и водич кроз природу, води и друге људе с менталним поремећајима.

„Многи људи овде имају хаос у свом животу. Често живе врло изоловано. Природа отвара врата која воде из изолације“, тврди Ерик Холм Соренсен.

Тишина, цвркут птица, зујање инсеката, ветар или поветарац, па и киша, могу бити прилично лековити за ментално оболеле особе, и то без икаквих нуспојава.

„Природа повећава њихову отвореност према друштву, ствара хармонију у читавој биологији тела. То им даје прилику да виде да у себи и даље имају могућност за развој“, сматра Кјелд Фреденс, неуролог са Универзитета у Алборгу.

Спремна да на ефикасан и јефтин начин помогне својим грађанима, опшина Фредериксховн позива особе с менталним поремећајима на дуге пешачке излете у природи. Резултат је, терапеутски немерљив. Истински контакт са земљом и небом добио је и назив – „зелена терапија“.

„Природа ми је спасла живот. Знам да звучи помало драматично, али то је моја стварност“, признаје Ерик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво