На делу манија заштите од сунца – направите природну крему

Бранислав Несторовић, педијатар, алерголог и пулмолог у Универзитетској болници Тиршова, каже да је на делу манија заштите од сунца. Саветује коришћење природних препарата, а има и рецепт за природну крему против УВ зрачења. Када су у питању деца, родитељима, посебно мајкама, поручује да више слушају своју интуицију, а не интернет.

Интернет је учинио да родитељство изгледа као једна нерешива енигма. Суштински, родитељи не слушају сопствену интуицију.

„Замислите сада мајку која је девет месеци носила дете у себи. Комуницирала са њим. Знамо да мајка и дете размењују ћелије. Шест одсто нервних ћелија мајке током трудноће потиче од њеног детета. Мајке имају неку 'телепатску' везу са дететом и знају шта му треба, али оне више не слушају своје осећаје, него неке савете са интернета“, објашњава Несторовић.

Што се тиче дужих путовања, Несторовић наводи да родитељи треба обавезно да понесу довољно воде и да брину о томе да се деца редовно хидрирају.

„Најважније је да понесете довољно течности и то воде у стакленој амбалажи или чај у термосу“, каже Несторовић.

Према његовим речима, данас је на делу та манија заштите од сунца.

„Кажу сунце је штетно. Ултра-љубичасти зраци оштећују очи, али за то имате наочаре за сунце. Што се коже тиче, сунцу се не треба излагати у периодима када је највећи индекс зрачења. Али треба рећи и да је сунчање неопходно за живот“, истиче педијатар.

Несторовић каже и да не треба претеривати са кремама за заштиту од сунца, јер уопште нису безопасне.

„Замислите сада на плажи или у базену када хиљаде људи уђе намазано у воду. Те креме се разлажу у води и ви онда ту хемију поново упијате преко коже“, каже Несторовић, напомињући да се треба мазати, али да не треба претеривати.

Његов савет је користити крему за сунце од природних састојака, која има фактор заштите од 48.

„Осамдесет одсто маслиновог уља, десет одсто уља од семенки малине и десет одсто цинк-оксида, који се може узети у облику пасте у апотеци. То кад помешате је потпуно сигурно и безбедно“, наводи Несторовић.

Рецепт је потпуно безбедан и делотворан, тврди педијатар Универзитетске болнице „Тиршова“.

број коментара 0 Пошаљи коментар