Зашто је посебно важно да деца уносе довољно воде?

Проценат воде у организму седмогодишњака је око 75 одсто, зато је уношење течности изузетно важно за њихов развој. Недовољна хидратација у детињству може неповољно да утиче на дечији успех у школи, когнитивни развој и опште стање здравља, показују истраживања.

Када се говори о здравом начину живота, како код одраслих особа тако и код малишана, највише пажње се посвећује исхрани. Међутим, с времена на време важно је запитати се да ли у организам уносимо довољно течности, поготово воде, која је неизоставан део здравијег животног стила.

Уношење воде значајно је за срећно и здравије одрастање, али постоји и неколико додатних разлога због којих је вода за најмлађе једнако важна као и за одрасле, ако не и важнија.

Деца могу брже да дехидрирају

Ако сте родитељ, бака или дека, или сте бар једном у свом животу чували неког малишана, знате колико су они живахни и активни. Најмлађи испитују свет тако што се стално играју, трче, јуре и скачу. Уз све те активности, они, наравно, много брже губе воду из организма него просечна одрасла особа, па је важно водити рачуна да је уносе у оптималним количинама.

Организам просечне одрасле особе 60 одсто чини вода, а код деце је овај проценат још већи и износи око 80 одсто на рођењу, а око 75 одсто до тренутка када крену у први разред.

Малишани често забораве да су жедни

Од мноштва забавних авантура, можемо да разумемо како деци не остане превише времена за једну тако „досадну“ активност као што је испијање чаше воде. Зато, је неопходно обратити пажњу и научити дете да каже када је жедно, исто као што говори када је гладано. Авантуре неће нигде побећи, а уз правилну хидратацију, за њих ће имати само још више елана.

Решење лежи у томе да и ви будете „досадни“ у почетку и стално их питате да ли су жедни и нудите им воду, док они сами не стекну навику редовне хидратације.

Недовољна хидратација може да има негативан утицај на дечије здравље

Нека истраживања су показала како неадекватно и недовољно уношење воде може да има неповољан утицај на здравље малишана, укључујући и њихов когнитивни развој и резултате у школи.

На пример, одређене студије, које су спровели са својим сарадницима Бут, 2012. и Кан, 2015. године, су показале да деца чији је организам добро хидриран, то јест, они који редовно уносе довољно воде, показују значајно боље резултате на когнитивним тестовима.

Препоруке нутрициониста су да деца увек пију воду и свеже цеђене сокове, а да избегавају газиране напитке и слатке сокове.

Вода је савршен извор хидратације, а уз то, нема калорија ни шећера, истиче Кораљка Новина Бркић, нутриционисткиња компаније „Нестле“

„Постоје разни трикови да испијање воде учините занимљивим за најмлађе. На пример, помоћу коцкица леда у разним облицима, које можете направити уз посебне модле, или додајући у њу интересантно исечене комаде воћа и поврћа. Деца одлично реагују на ове мале промене, а ви им помажете да у раном детињству стекну изузетно здраву навику“, објашњава она.

Дакле, уз мало промишљања и пажљивог планирања, вода, осим извора здравља, може бити и извор заједничке забаве и уживања. Не треба заборавити - здрава деца одрастају у здраве одрасле особе, а избори које им понудимо као малима итекако утичу на њихове самосталне изборе у зрелом добу.

Зато су у осмој сезони пројекта „Здраво растимо“, који заједнички спроводе Савез за школски спорт Србије и компанија „Нестле“, седмаци широм Србије кроз четири предавања стекли основна знања о правилној исхрани и њеном планирању, утицају хране на тело, као и добили практичне савете о томе како ова знања могу да примене.

Посебно се наглашава важност уноса воде и то осам чаша дневно. Седмаци редовно уносе течност, али врло често су то слатка пића која нису добар избор за гашење жеђи.

Закључно са осмом сезоном, број ученика који су унапредили своје знање о овим важним темама достигао је бројку од око 32.000.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи