Прва „беба из епрувете“ прославља 41. рођендан

Британка, Луиза Браун, чије је рођење дало наду хиљадама парова да стерилитет може да се победи, сада је мајка два сина, и према сопственим речима, поносна је што је њеним доласком на свет отворена нова страница у хуманој медицини.

Године 1978., 25. јула, Луиза је постала прва особа рођена пошто је зачета ван људског тела, путем "in vitro" фертилизације, односно оплодње. Њен ембрион је узет из посуде која се зове „десикатор“ и пребачен у матерцу мајке Лесли.

По рођењу у Централној болници „Олдхам у Енглеској, царским резом, беба тешка 2.608 грама, добила је још једно име - Џој као радост, и то је и била, не само за своје родитеље, већ и за све који су се борили да добију потомство.

Био је то прави подвиг. Сви су се надали, али нико са сигурношћу није могао да тврди да ће трудноћа бити успешно завршена, а прва беба из епрувете угледати свет.

Један од пионира "in vitro" начина оплодње, сер Роберт Едвардс, Лујзино рођење доживео је као награду за дуготрајна и непрекидна истраживања, којима је био посвећен још током раних шездесетих година прошлог века, али и као наду да, убудуће, стерилитет не значи и живот без биолошких потомака.

Едвардс, који је још 1955. године започео прва истраживања у овој области, добио је Нобелову награду за изузетан допринос развоју вантелесне оплодње 2010. године, а само годину дана касније додељена му је и титула витеза.

За три деценије, колико се метод вантелесне оплодње примењује у готово свим клиникама у свету, рођено је више од 6 милиона деце на планети.

Не заборавља се, ипак, никад она прва – Луиза Браун.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 24. јул 2019, 10:07) - Milan Matić [нерегистровани]

Prva naša beba

Ne treba zaboraviti da je samo sedam godina posle ove svetske senzacije kod nas rođena prva beba vantelesnom oplodnjom, Miloš iz Vranja. Tehnologiju oplodnje je od nobelovca Edvardsa prenela i realizovala, tada mlad asistent, prof. dr. Mirsanda Stanić. Ne sećam se da je dobila bilo kakvo priznanje za to ali sam više puta pročitao da su drugi probali da sebi pripišu taj uspeh.