Нереална слика живота са мрежа опасна за здравље младих

Прекомерни боравак у виртуелном свету друштвених мрежа угрожава здравље тинејџера, указују нова истраживања. Суочени са нереалном сликом живота, адолесценти су склони депресији, упозоравају канадски стручњаци.

Превише времена проведеног у коришћењу неких дигиталних медија повезано је са појавом симптома депресије већ у истој години, показују резултати недавне студије Универзитета Монтреал.

Наиме, друштвене мреже и телевизија често адолесценте излажу сликама других који су, условно говорећи, напреднији, привлачнији, са узбудљивијим или богатијим животним стилом, што доводи до незадовољства сопственим животом, а врло брзо и до првих симптома депресије. 

Што су дуже тинејџери користили друштвене мреже и гледали телевизију, били су озбиљнији и симптоми депресије. Ипак, играње видео-игара и употреба рачунара нису погоршавали симптоме болести.

Студија је трајала четири године, обухватила је скоро 4.000 канадских тинејџера који су праћени између 12. и 16. године, а све је документовано годишњим упитницима.

број коментара 0 Пошаљи коментар