Кућни љубимци су добри за здравље – то потврђује и наука

Ако имате кућне љубимце, већ знате за радост и љубав коју доносе. И наука потврђује колико су они заиста корисни за људе – и ментално и физички.

Како животиње које смо изабрали за кућне љубимце, заиста помажу? Једна од теорија односи се на то да подижу нивое окситоцина, хормона који смањује крвни притисак, јача имунитет и повећава толеранцију на бол. 

Такође, љубимци смањују стрес, депресију и утичу на одржавање телесне тежине и кондиције. Пси посебно помажу оболелима од Алцхајмерове болести и аутизма кроз специјализоване програме.

Према једној анализи која је рађена у Шведској, поседовање пса смањује ризик од смрти услед кардиоваскуларних болести за 33 одсто, а за срчани удар за 11 одсто.

Једна друга студија показала је да новорођенчад која живе са мачкама имају мањи ризик за добијање астме, упале плућа и бронхитиса у детињству, преноси портал mnn.com.

Уз скрипта, пред испит уз себе имајте и пса

Истраживање спроведено међу студентима је показало да кућни љубимци могу и да ојачају имунитет. У резултатима истраживања се наводи да „мажење пса за само 18 минута подиже нивое имуноглобулина А у пљувачки“.

Анализе су откриле да пси могу да помогну студентима да се смире у предиспитној фази. Тек десет минута мажења пса или мачке може снизити ниво кортизола. 

Живот у стресном пословном окружењу повећава ризик за добијање срчаних болести. Контакт са кућним љубимцима спречава стресни одговор тако што смањује хормоне стреса, али и ниво анксиозности. Истраживања су показала и да дружење са псима значајно помаже у лечењу депресије.

Наши четвороножни другари такође нам помажу у стицању пријатеља, између осталог и због тога што се људи који чувају животиње више смеју.

Људима који пате од посттрауматског синдрома, који су преживели рат, природне катастрофе и сличне трауматичне ситуације пси могу да помогну тако што ће, као њихови кућни љубимци, омогућити јаче лучење окситоцина, што ће смањити појаве као што су флешбекови, напади беса, равнодушност...

Пас уместо лека против болова

Прелиминарни налази клиничког испитивања Америчког удружења за људско здравље показују да пси смањују осећај усамљености, депресију и стрес код деце која се боре против рака, а могу и да их мотивишу да боље једу и прате препоруке за лечење, наводи се на порталу mnn.com.

Милиони људи на свету живе са различитим врстама бола. Животиње и ту могу да помогну. Истраживања су показала да 34 одсто пацијената који пате од фибромијалгије (бол у мишићима и костима) пријављује ублажавање болова, боље расположење и мањи умор, после дружења са псима.

Особе које су биле подвргнуте операцији због уградње вештачких зглобова тражиле су за 28 одсто мање лекове против болова, након што су проводили време са псима који су обучени за терапију и контакт са пацијентима, у односу на оне који нису имали контакт са њима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво