Храном до здравља – истине и заблуде

Морнар Попај је био снажан зато што је јео спанаћ. Грејпфрут треба јести уколико желите да лако дођете до жељене линије, а шаргарепа даје жељену бронзану боју тена. Да ли су ово истине или заблуде?

Његова снага лежи у спанаћу. Када морнар Попај поједе ово зелено поврће, постаје јак и непобедив. Уз најдражег цртаног морнара на планети, многе генерације заволеле су спанаћ.

„Неће спанаћ директно отићи у мишиће, али сигурно ће допринети да десети део унесе кроз гвожђе. Односно, десети део онога што поједемо ће кроз квожђе стићи до мишића. Међутим, одмах морам да кажем да у једној шољи бареног спанаћа се налази само десетина дневних потреба, тако да морнар Попај и ми би требало да поједемо велике количине спанаћа да би нам мишићи стварно били велики“, истиче проф. др Сања Мазић са Катедре за спорт, Медицинског факултета у Београду.

Ако желите да будете снажни, али и витки, посебно у ово доба године, у томе ћа вам помоћи воћка која топи килограме - грејпфрут. Колико има истине у томе?

„Грејпфрут јесте воће са врло ниским гликемијским индексом и постоји истраживање које је показало да људи који су пили чашу грејпа пре оброка, да су изгубили проценат телесне тежине. Али, у суштини говоримо о провећаном уносу течности и то течности пре оброка, што значи да су конзумирали мању количину хране. Али сам грејп не може да помогне у губитку, ако се не промене неке ствари у исхрани“, објашњава нутрициониста Јована Срејић Ферлуга.

Грејпфрут јесте воће које у себи има пуно витамина Це и дијететских влакана која, доказано утичу на повећање перисталтике црева, убрзавају метаболизам и смањују холестерол, наглашава Ана Тодоровић, нутрициониста.

Уз витко тело, многи ће овога лета пожелети и бронзану боју. Многи сада зато једу шаргарепу.

„Препорука би била да пре излагања сунцу, посебно пред одлазак на море, да се интензивно конзумира шаргарепа, али у свежем облику. На пример, нарендана са обавезним додатком маслиновог уља, како би искористљивост витамина била већа“, напомиње нутриционисткиња Тодоровић.

Једна од честих дилема је и та да ли ћемо црвеним месом заиста победити анемију.

„Црвено месо је најбољи избор гвожђа, у суштини наш организам највише гвожђа преузима из меса, али, на жалост, људи који већ имају дијагностификовану нутритивну анемију, морају узимати суплементе, само црвено месо неће помоћи“, истиче нутрициониста, Јована Срејић Ферлуга.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво