Од Сунца се не треба крити, али морамо знати да кожа све памти

Заштита од сунца неопходна је на плажи, али опекотине се могу добити и током шетње на улици или док се бавимо спортом у природи.

Нагле промене температуре и временски услови овог лета учинили су да људи забораве на опасност коју са собом носи дуго излагање сунчевим зрацима.

Погрешно је мишљење да уколико је облачно време не треба наносити крему са заштитним фактором, да ће, уколико дете, али и одрасли „изгоре на Сунцу“ то проћи без последица.

Кожа све памти. Црвенило од сунца можда делује као привремени проблем, али свако ризично понашања испољава се за 10, 20 или 30 година. Излагање Сунцу може довести до једног од најсмртоноснијих карцинома - меланома.

У наставку едукативне кампање „Не буди црвен као рак“, у четвртак у 18 сати испред Тржног центра „Ушће“ биће организована ревијална, хуманитарна трка електричним бициклима под називом „Узмите најбоље од сунца“.

Биће постављени информативни штандови, на којима ће се делити брошуре, а грађани ће имати прилику да поразговарају и добију корисне савете од педијатара и дерматолога.

Кампања и ове године има хуманитарни карактер, а биће организована штафетна трка у вожњи бицикла где ће се такмичити лекари против новинара.

Учешчем у трци „Узмите најбоље од сунца“ биће обзбеђена средстава за донирање најновијег електричног „Хај фајв“ бицикла осмочланој породици из банатског села Добрица.

„Свесни смо да треба водити здрав стил живота и превентивно деловати да заштитимо срце, мозак и остале органе. Морамо схватити да је и кожа орган који такође захтева неопходну негу и заштиту. Од Сунца се не треба крити већ га треба на правилан начин конзумирати“, наглашава др Владимир Симић, а наводи се у саопштењу организатора.

Заштита од штетног сунчевог зрачења важна је како код деце тако и код одраслих, како на плажама тако и у граду, поготово док се бавимо спортом.

„Уколико се излажете сунцу дуже од пола сата дневно обавезно је коришћење заштитних крема. Најбоље је користити плус 50 заштитни фактор. Више нису довољне креме које штите само од УВ А и УВ Б штетног зрачења, већ су неопходне креме које имају заштиту и од инфра црвеног А зрачења, јер су они много опаснији од претходно поменутих“, истиче дерматолог др Невенка Докмановић.

Она је подсетила да инфрацрвени зраци продиру дубље у кожу и праве прави дар-мар међу ћелијама коже доводећи до разних дерматолошких обољења, али и до бржег старења коже.

Представница Удружења „Родитељ“, Гордана Племић, наглашава да је важно да родитељи пронађу најбољи начин да заштите децу од сунчевог зрачења.

„Сунце је извор живота и доноси нам свима много радости, али у исто време постоје одређена штетна зрачења која могу бити веома опасна - нарочито инфрацрвено А зрачење и о томе би требало сви да водимо рачуна“, истакла је представница Удружења „Родитељ“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара