Од Сунца се не треба крити, али морамо знати да кожа све памти

Заштита од сунца неопходна је на плажи, али опекотине се могу добити и током шетње на улици или док се бавимо спортом у природи.

Нагле промене температуре и временски услови овог лета учинили су да људи забораве на опасност коју са собом носи дуго излагање сунчевим зрацима.

Погрешно је мишљење да уколико је облачно време не треба наносити крему са заштитним фактором, да ће, уколико дете, али и одрасли „изгоре на Сунцу“ то проћи без последица.

Кожа све памти. Црвенило од сунца можда делује као привремени проблем, али свако ризично понашања испољава се за 10, 20 или 30 година. Излагање Сунцу може довести до једног од најсмртоноснијих карцинома - меланома.

У наставку едукативне кампање „Не буди црвен као рак“, у четвртак у 18 сати испред Тржног центра „Ушће“ биће организована ревијална, хуманитарна трка електричним бициклима под називом „Узмите најбоље од сунца“.

Биће постављени информативни штандови, на којима ће се делити брошуре, а грађани ће имати прилику да поразговарају и добију корисне савете од педијатара и дерматолога.

Кампања и ове године има хуманитарни карактер, а биће организована штафетна трка у вожњи бицикла где ће се такмичити лекари против новинара.

Учешчем у трци „Узмите најбоље од сунца“ биће обзбеђена средстава за донирање најновијег електричног „Хај фајв“ бицикла осмочланој породици из банатског села Добрица.

„Свесни смо да треба водити здрав стил живота и превентивно деловати да заштитимо срце, мозак и остале органе. Морамо схватити да је и кожа орган који такође захтева неопходну негу и заштиту. Од Сунца се не треба крити већ га треба на правилан начин конзумирати“, наглашава др Владимир Симић, а наводи се у саопштењу организатора.

Заштита од штетног сунчевог зрачења важна је како код деце тако и код одраслих, како на плажама тако и у граду, поготово док се бавимо спортом.

„Уколико се излажете сунцу дуже од пола сата дневно обавезно је коришћење заштитних крема. Најбоље је користити плус 50 заштитни фактор. Више нису довољне креме које штите само од УВ А и УВ Б штетног зрачења, већ су неопходне креме које имају заштиту и од инфра црвеног А зрачења, јер су они много опаснији од претходно поменутих“, истиче дерматолог др Невенка Докмановић.

Она је подсетила да инфрацрвени зраци продиру дубље у кожу и праве прави дар-мар међу ћелијама коже доводећи до разних дерматолошких обољења, али и до бржег старења коже.

Представница Удружења „Родитељ“, Гордана Племић, наглашава да је важно да родитељи пронађу најбољи начин да заштите децу од сунчевог зрачења.

„Сунце је извор живота и доноси нам свима много радости, али у исто време постоје одређена штетна зрачења која могу бити веома опасна - нарочито инфрацрвено А зрачење и о томе би требало сви да водимо рачуна“, истакла је представница Удружења „Родитељ“.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 24. јул 2019, 16:32) - milica [нерегистровани]

odgovor

Ja iskljucivo uzimam na pro100healthy jer su kvalitetni i upisani u bazu podataka ministarstva zdravlja

(уторак, 23. јул 2019, 10:00) - Dejan [нерегистровани]

Pitanje

Postovana Milice, vidim da koristite dosta suplemenata o kojima sam se dosta informisao i koje bih voleo da uvrstim u svoju svakodnevnu upotrebu. Da li mozete da mi kazete gde mogu u Srbiji da se kupe? Hvala unapred.

(понедељак, 22. јул 2019, 16:42) - Milica [нерегистровани]

Priprema za suncanje

Svaki put pre izlagamnja suncu se pripremim prvo iznutra vitaminski i antioksidativno mesec dana pre .Uzimam kurkumu,OPC+C,beta karotin ,a kad se suncam obavezno zastitna krema ,a posle i Zeokrem ,krema sa zeolitom za negu i smirivanje koze.Ovo mi je uvek bila dobitna kombinacija i nikad nisam imala problema.Naravno ne suncam se od 11-16 h.

(среда, 17. јул 2019, 17:01) - anonymous [нерегистровани]

Izlaganje suncu

Prednost izlaganja suncu daleko nadmasuje rizike, naravno treba umjereno i postepeno povecavati dnevno izlaganje. Ja licno pocinjem s 10 minuta dnevno i povecavam svaki dan po 5 minuta ali na kraju ljeta nikada se ne izlazem duze od 2 sata. Nikada ne budem crven i lepo pocrnim.