Хормонски рат у породици – пубертет и менопауза

Жене у последње време рађају све касније, па се пубертет и менопауза, два веома важна животна периода, често подударају. И у организму детета, али и мајке, долази до бројних промена, због којих реагују на различите начине.

Дете у пубертету, мајка у менопаузи, велики проблем у кући. Како што безболније проћи кроз овај, не тако кратак период, и изаћи са што мање проблема, и где су границе нормалног у овом хормонском рату.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, психолог Ирена Корићанац са Дечије клинике у Тиршовој, истакла је да је то један од изазова са којим се породица сусреће и нормално је током животног века једне породице да долази до различитих криза.

Ово о чему данас причамо у психологији се назива нормалном и уобичајеном развојном кризом при уласку у пубертет као и у менопаузу, и када се укрсте различите кризе, а некада су ту у аксцентентне кризе, онда имамо изазов за једну породицу којој је потребна подршка са стране, подршка друштва.

„Важно је да породица унутар себе има ону основну снагу унутар свог система да је функционална, да је добро организована како би свако могао да преузме терет те кризе и подржи чланове породице који пролазе кроз кризу“, рекла је психолог Ирена.

Адолесценција је за развој детета највећи изазов, као и за родитеље и када се то поклопи са маминим уласком у менопаузу, онда и жене имају осећај да им се у педесетим годинама живот завршава. А то није истина, јер тада почиње нова фаза животног циклуса жене.

„Када таква породица дође у амбуланту, видите породицу у којој има љубави и добре воље, али је много исцрпљености и много потрошене енергије због неразумевања потреба. Породица је као и друштво, сложен систем и много фактора утиче на оваква дешавања. Важно је да је дете кроз претходне развојне фазе добро прошло и да се види да су се родитељи бавили својим дететом, да ту има пуно љубави и дисциплине, па и адолесценција која је изазов за сваку породицу, не прође без проблема, али буде лакша“, напомиње психолог.

Такође додаје, да нас природа не пита за фазе живота, али је теже тинејџерима који су још увек деца, али су и помало одрасли, јер примећују промене на свом телу. Лакше је свакако мајкама које су изграђене у периоду живота када дође менопауза.

Ако породица нема начин да изађе из стресне ситуације, често се дешава да она буде растурена. Живимо у времену које је прилично стресно и на породици је велики притисак.

„Треба разговарати са стручњацима, а често кажемо да су психолози и психотерапеути трећи родитељ, који објективно са стране могу све да сагледају и неким саветима и препоруком помогну да се изађе из кризе“, напомиње психолог.

А како препознати буран период тинејџера са лупањем врата, са непоштовањем и необичним понашањем које је под утицајем хормона и изазова адолесценције.

„У том периоду се јавља и депресија, нема комуникације са околином и то је аларм за родитеље да потраже помоћ психолога, јер су изазови пубертета велики за тинејџера али и за породицу“, закључила је психолог Ирена Корићанац.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. јул 2019, 10:56) - глас разума [нерегистровани]

Кључ за све кризне ситуације јесте у разумевању

Нарочито у разумевању и поштовању жена... Свака породица има свој унутрашњи живот и начин функционисања... Временом, пре или касније свака породица наиђе на некакав кризни период и ту се покаже онда колико је која породица заиста јака и кадра да успешно превазиђе све животне замке и проблеме. Стуб читаве породице и куће је одувек била жена и само тамо где има довољно поштовања и разумевања за ту кључну улогу жене у породици, само у таквим породицама се те ситуације успеју успешно превазићи и савладати. Наше жене су наше највеће богатство, онај узвишени део човечанства, оне су мајке које рађају и доминантно одгајају потомство, док се ми мушки више бринемо о издржавању и преживљавању целе породице. Све то троши сваког од нас, а нарочито несебично се жене троше, којима је зато увек потребан партнер који ће им бити права подршка и увек имати поштовање за њих... то је кључ успеха, не остављајте своје лепше половине никад на цедилу, без обзира колико је тешко покажите максималну толеранцију и поштовање, јер свакој жени је то потребно и свака жена то заслужује, нарочито када не иде све као по лоју.