Слатки напици пут ка повећаном ризику од рака

Шећер изазива зависност, један је од главних криваца за гојазност и дијабетес, а истраживања су показала да доприноси и развоју карцинома. Стручњаци упозоравају да није реч само о слаткишима, већ и о заслађеним воћним соковима, али и слатким млечним напицима, које најчешће свакодневно конзумирају деца.

Заслађени воћни сокови, напици са више од пет одсто шећера или слатки млечни производи, уколико се често конзумирају, знатно поспешују појаву малигних обољења, открили су истраживачи Универзитета Сорбона у недавно објављеној студији.

Током пет година, праћено је здравствено стање више од 100.000 испитаника, који су повремено или свакодневно конзумирали напитке са шећером.

Резултати показују да је свако повећање просечног дневног уноса оваквих пића за један децилитар условљавало додатни раст ризика за оболевања од карцинома за 18 одсто.

Научници сматрају да је ова појава последица превисоке концентрације шећера у крви, јер је још раније доказано да захваљујући њему ћелије рака бујају јер је њихов унос глукозе знатно већи од уноса који имају здраве ћелије, као и брзина којом ферментишу глукозу у млечну киселину.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 16. јул 2019, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

U sustini

Znaci, manje secera i brasna.
Ja bih jos dodao i manje rafinisanih ulja (suncokretovo ulje i sl.)

(уторак, 16. јул 2019, 09:18) - anonymous [нерегистровани]

Слатки напици...

Како се истина споро пробија кроз медије...
Претерано Конзумирање нето угљених хидрата сигуран је пут за разне болести...
Широка и дубока је то тема...