Цео дан проводе на интернету, али не умеју да вежу пертле

Узнемирујући је податак да деца чак шест сати дневно проводе користећи технологију. Због прекомерне употребе интернета и то најчешће без надзора, зависност од екрана је све чешће проблем са којим се суочавају најмлађи.

Уз екран телевизора, таблета и телефона деца у просеку проведу чак шест сати дневно. У зависности од узраста – играју игрице, гледају видео-клипове, а има и оних који постављају садржај на друштвене мреже. Комбинација тих активности, како већ дуже време упозоравају стручњаци, може да доведе до зависности.

Родитељи кажу да је у ери технологије немогуће потпуно забранити деци употребу мобилних уређаја, али признају да би је требало ограничити и фокусирати се на то какав је садржај који малишани користе, најбоље едукативни.

Телефон у Србији самостално користи 70 одсто деце, а 24 одсто уз нечију помоћ, показује истраживање Уницефа.

„Деца се први пут сусрећу са интернетом у четвртој години живота. Већина свакодневно користи интернет, односно око 95 одсто у Србији, то је мање-више глобална статистика. Пет посто не користи интернет, то су углавном сиромашна домаћинства у којима родитељи не могу да омогуће приступ интернету“, каже Ређина де Доминићис, директорка Уницефа у Србији

Јелена Вишекруна, мастер педагог, истиче да се проблем јавља онда када онлајн активност замени све остале активности, односно када је она приоритет у односу на све остало: „То, наравно, има и одређене последице и по квалитет живота и по психичко и физичко здравље наше деце“. 

Додатан проблем је и касно реаговање родитеља.

„И онда углавном укидају све, што заправо није решење. Решење јесте да их научимо да паметно користе паметне телефоне, заправо не можемо да их изместимо из времена у ком живе, али оно што можемо да урадимо то је да их учимо самоодговорности, самодисциплини, да их суочавамо са негде последицама и и да их просто научимо да они буду господари свог времена“, објаснила је Вишекруна.

Мањак концентрације, раздражљивост и проблеми у пажњи код деце само су неке од последица прекомерног коришћења интернета. Узнемирујући је податак америчких научника који су испитали 2.200 породица. Резултати показују да је 58 одсто предшколске деце знало да игра компјутерске игрице, а само девет одсто њих умело је да завеже пертле.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво