Колико воде је потребно пити лети

Две трећине људског тела чини вода. То значи да нам је она неопходна за функционисање, нарочито лети. Шта се дешава са нама када не пијемо довољно течности и где се све налази вода?

Човек може да издржи око три недеље без хране, а без воде свега неколико дана. Вода омогућава да наше срце, бубрези, мозак, мишићи – нормално функционишу.

Она помаже и у регулацији телесне температуре... То није све, бројне су улоге воде у нашем организму.

„Вода је неопходна за рад на нивоу ћелије, па до свих осталих процеса у организму. Од дисања, варења, избацивања лоших материја из организма путем бубрега, путем мокраћне бешике“, истиче др Милена Турубатовић.

„Унос воде се разликује од доба, пола, физичке активности, спољашње температуре, а када су мало више температуре, морамо уносити мало више течности. Више од два литра или осам чаша. То је оптимално. Међутим, воду узимате и кроз: воће, супе, разне напитке“, рекла је Милка Раичевић, нутрициониста.

Колико ћемо воде пити, зависи и физичке активности.

„Долази до прегрејавања организам у току вежбања, тако да тај унос течности мора да буде много већи, него код људи који не вежбају. Морамо да знамо да та течност мора да се узима и пре тренинга, током тренинга и када се он заврши. Ако не уносите  довољно течности у тело, имаћете проблем са дехидратацијом“, рекао је доктор Миланко Чорбић.

 Нарочито када „звезда упече".

Некад заборавимо да унесеемо довољно течности и онда прво приметимо да будемо поспани, уморни, да лошије спавамо. Приметимо и да мање мокримо и то су симпотми због којих се јављамо лекару.

Важно је знати да течност не уносимо само водом.

„Оно што је битно је: поврће и воће. На пром месту краставац, који је пун витамина и минерала, али да се комбинује са киселим млеком. Због варења. Ту је јабука, када имате упални поцес, биће од користи, купус, који поред влакана, има и Ц витамин. Цвекла и јагода“, истиче нутрициониста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво