Рак плућа – подмукли убица број један

Најчешћа и најсмртоноснија малигна болест у Србији је рак плућа. Сваке године од овог карцинома оболи око осам хиљада људи.

Зна се да је пушење главни фактор ризика за настанак рака плућа, а у Србији пуши сваки трећи одрасли становник. Гост Јутарњег дневника, доцент др Милан Савић, заменик директора Клинике за грудну хирургију Клиничког центра Србије, напомиње да пушење јесте највећи кривац, али да се мора поменути и аерозагађење, као и наследни фактор који доводе до настанка овог масавног убице број један код мушкараца, а све чешће и код жена.

„Пре петнаестак година када сам почињао да радим углавном су били мушкарци. Међутим, све већи број жена пуши, а проценат мушкараца пушача је константан, тако да је сада тренд да се тај однос између мушкараца и жена уједначава. Очекује се да ће за десетак година пропорција бити један на према један“, додаје доктор Савић.

Већину пацијената оболелих од рака плућа чине људи у шестој, седмој и осмој деценији, мада се последњих година старосна граница све више спушта на млађе узрасте који обољевају од ове подмукле болести.

Рак плућа јесте веома подмукла болест јер често не даје никакве симптоме. Међутим, постоје упозорења која никако не смемо да игноришемо. Доктор Савић наводи да постоје неке скрининг методе које још увек немају доказану успешност, али да не би било на одмет да се и у Србији уведе нискобазни скенер за преглед, пре свега, дугогодишњих пушача, јер би онда хируршка опција, која је најбоља метода за елиминацију ове болести, била много ефикаснија.

„Обично се ради о пацијентима који су дугогодишњи пушачи који имају хронични бронхитис, али свака промена у интензитету кашља, у динамици кашља, неке нове тегобе, морају бити упозорење. Кашаљ је и симптом и знак и неких других болести, али уколико има сукрвице у испљувку, уколико има болова и пробадања приликом кашља. Болова у рамену, неопходно је јавити се лекару“, наглашава гост Јутарњег дневника.

Рано откривање рака плућа од пресудног је значаја, јер како каже доктор Савић, лекари успевају да хируршки интервенишу код свега 25 одсто пацијена, с обзиром да хирургија помаже само када се пацијент јави у првом или другом стадијуму болести.

„Међутим, треба рећи да је данас савременим терапијским методама, као што су хемио терапија, биолошка терапија и имуно терапија, могуће превођење пацијента из вишег стадијума у нижи, чиме постају кандидати за хируршку интервенцију и боље преживљавање“, наглашава доктор.

Видео асистирана торакоскопска хирургија се у свету користи већ више од 25 година. И код нас се уназад пар година почело са том минимално инвазивном процедуром, која је пандан лапораскопској хирургији.

„Сада је тренд да се и терапијске и дијагностичке процедуре раде кроз један рез од три центиметра. Велика је предност што се пацијент веома брзо опоравља, бољи је козметски ефекат, а резултати у радикалном лечењу болести карцинома у почетним стадијумима апсолутно су упоредиви са резултатима отворене хирургије. Чак има радова који говоре да пацијенти који се оперишу видео асистираном процедуром имају боље резултате преживљавања на трогодишњем нивоу“, наводи доцент др Милан Савић, гостујући у Јутарњем дневнику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара