Аустријанци први забрањују злогласни хербицид глифосат

Аустрија ће бити прва и једина земља Европске уније која ће забранити употребу хербицида глифосата, за који се сумња да изазива рак.

Остале земље Европске уније увеле су делимичне забране препарата глифосата које је развила компанија „Монсанто“, која је данас власништво немачке компаније „Бајер“. Француска је уместо забране изнашла решење у томе да га прогласи бескорисним у пољопривредној производњи.

„Научни докази о канцерогености затрованих биљака су све доступнији и видљивији. Зато смо се одлучили на потпуну забрану глифосата“, нагласила је Памела Ренди-Вагнер, вођа аустријских социјал-демократа.

Лидер десничарске Слободарске партије, Норберт Хофер, је потрврдио да ће и његова партија класати за овај закон. Социјал-демократи и Слободарска партија Аустрије имају већину места у доњем дому парламента, што значи да ће закон, највероватније, данас бити усвојен.

Глифосат је хемијски препарат који је развио „Монсанто“ и на тржиште пласирао под именом Roundup. Овај препарат је данас широко распрострањен у целом свету и производе га готово све друге хемијске компаније, укључујући и немачки „Бајер“.

Забринутост јавности у погледу штетности ових препарата за сузбијање корова појавила се још 2015. године када је Светска здравствена организација објавила да је канцероген. „Бајер“ који је прошле године преузео „Монсанто“, тврди да су научници и регулаторна тела саопштила да су глифосат и хербицид Roundup безбедни за људску употребу, мада је против њих поднет све већи број тужби у којима се тврди да ови производи изазивају болест познату као Нон-Хочкин лимфом.

Аустрија, по подацима из 2017. године, има највиши проценат органске пољопривредне производње у Европској унији. Око 23 одсто земљишта, у поређењу са седам одсто у остатку Европске уније.

Међутим, представници аустријског Министарства за одрживи развој, под чијом надлежношћу се налазе и пољопривреда и екологија, мисле да ће овај закон бити у супротности са законском регулативом Европске уније, јер је глифосат одобрен за употребу до децембра 2022. године.

Како се на челу Аустрије, све до парламентарних избора у септембру, налази привремена влада сачињена од државних службеника, а не политичара, политичке партије стварају привремене коалиције како би изгласали неке законе за које мисле да су важни, пре престанка рада парламента до краја ове недеље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво