Ехоласер – за лакше операције штитне жлезде и простате

Све чешћи проблеми са штитном жлездом код жена и мушкараца, затим проблеми са простатом који се код припадника јачег пола јављају већ од 40. године, доводе до тога да се код већине болест, уколико је бенигне природе пролонгира и не решава. Најчешће се пацијенти плаше хирушких захвата у тоталној анестезији и дугог опоравка.

Међутим, употреба савремених технологија у медицини те проблеме може да реши и због тога хирург Срђан Радибратовић каже да му је велико задовољство што може да представи нову методу, односно употребу ехоласера.

„То је спој најсавременијег ласера и ултразвучног апарата, а оно што је његова предност јесте што можемо да вршимо контролу ултразвуком и видимо како тај ласер третира промену на штитастој жлезди и простати“, објашњава Радибратовић.

Према његовим речима, новом методом се третирају бенигне промене на тироидној шлезди и простати.

„Што се тиче анестезија, код оперисања штитасте жлезде користи се локална анестезија, јер нам је потребан контакт са пацијентом, док се код захвата на простати користи краткотрајна интравенска анестезија, која траје 15-20 минута“, наводи Радибратовић.

Осим тога, доктор Радибратовић каже да се ехоласером могу третирати и промене на јетри, односно хепатоцелуларни карцином величине до пет центиметара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи