Како победити „кварише доброг расположења“

Уз лепо време и боравак на отвореном често иду и „кварише доброг расположења“ - инсекти.

Досадни, упорни, али понекад и опасни. Осе, комарци, пауци, крпељи осим што нас нервирају, они преносе и болести.

„Када причамо о крпељима на нашем подручју, присутна је Лајмска болест. Сваки трећи, четврти крељ је заражен. Када говоримо о комарцима, најзначајнија је грозница Западног Нила која настаје услед преноса путем убода зараженог комарца вирусом који проузрокује ту инфекцију. Осе и пауци нам обично изазивају локалну реакцију у виду бола и отока која је индивидуална од особе до особе“, објашњава др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог из Градског завода за јавно здравље.

Њихове убоде већина јако добро запамти, нарочито ако нас заболе.

„Црвенило и оток на месту убода и осећај свраба на који се пацијенти жале најчешће су безазлене промене и најчешће дискретан осећај свраба који брзо и пролази. Теже комлокације могу се десити код озбиљнијих пацијената са лошијим имунитетом, хематолошких пацијената и неким озбиљнијим болестима, наглашава др Лана Ћирковић, дерматолог у Градском заводу за кожне болести.

До краја маја је регистровано 35 оболелих од Лајмске болести, што је уобичајена ситуација код нас у ово доба године, додаје епидемиолог.

Шта је прва помоћ код оваквих убода?

„Нека наша препорука је да пацијенти не узимају било шта на своју руку, јер неки конвенционални препарати у суштини делују више негативно иако су примарно за ту сврху направљени. Тако да хлађење тог места, евентуално антихистаминик може да помогне“ истиче дерматолог.

Правила за заштиту у природи, иста су као и сваке године. Лекари поручују да будете обазриви, јер и само један инсект, ако вас пронађе, може да вам искомпликује лето.

„И за крпеље, и за комарце најважаније је да спречимо убод тих досадних инсеката. Када причамо о крпељима, битно је да боравак у природи проведемо тако да избегавамо неуређене травнате површине и да по повратку у дом добро истресемо гардеробу коју смо носили и прегледамо цело тело да бисмо на време уочили крпеља. Најбоља заштита од комараца је избегавати боравак на отвореном у време када су најактивнији, а то је зора и сумрак. Да носимо дуге рукаве и ногавице и комотнију одећу, како он не би могао да нас боцне кроз припијену, и да на откривене делове тела наносимо репеленте који ће их одбијати“, саветује др Ивана Беговић Лазаревић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 00:25) - anonymous [нерегистровани]

RE: Baš vam hvala

Pa šta ste očekivali? Da vam preporuče neki sprej ili kremu protiv komaraca i krpelja? Ima jedan u koji se kunu ribolovci, a iz Mađarske je.

(уторак, 25. јун 2019, 12:25) - anonymous [нерегистровани]

Baš vam hvala

Ništa konkretno, praktično niti korisno nije izrečeno u ovom članku. Osim da bežimo od komaraca, trave, i da nosimo dugačke rukave i pantalone usred leta na izletima i u prirodi. Da se zatvirimo u kuću i izlepimo sve moguće otvore selotepom da se bolje izolujemo. Hvala na savetima u slučaju krpelja, komaraca i kako da se praktično borimo sa tim problemom.