Како победити „кварише доброг расположења“

Уз лепо време и боравак на отвореном често иду и „кварише доброг расположења“ - инсекти.

Досадни, упорни, али понекад и опасни. Осе, комарци, пауци, крпељи осим што нас нервирају, они преносе и болести.

„Када причамо о крпељима на нашем подручју, присутна је Лајмска болест. Сваки трећи, четврти крељ је заражен. Када говоримо о комарцима, најзначајнија је грозница Западног Нила која настаје услед преноса путем убода зараженог комарца вирусом који проузрокује ту инфекцију. Осе и пауци нам обично изазивају локалну реакцију у виду бола и отока која је индивидуална од особе до особе“, објашњава др Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог из Градског завода за јавно здравље.

Њихове убоде већина јако добро запамти, нарочито ако нас заболе.

„Црвенило и оток на месту убода и осећај свраба на који се пацијенти жале најчешће су безазлене промене и најчешће дискретан осећај свраба који брзо и пролази. Теже комлокације могу се десити код озбиљнијих пацијената са лошијим имунитетом, хематолошких пацијената и неким озбиљнијим болестима, наглашава др Лана Ћирковић, дерматолог у Градском заводу за кожне болести.

До краја маја је регистровано 35 оболелих од Лајмске болести, што је уобичајена ситуација код нас у ово доба године, додаје епидемиолог.

Шта је прва помоћ код оваквих убода?

„Нека наша препорука је да пацијенти не узимају било шта на своју руку, јер неки конвенционални препарати у суштини делују више негативно иако су примарно за ту сврху направљени. Тако да хлађење тог места, евентуално антихистаминик може да помогне“ истиче дерматолог.

Правила за заштиту у природи, иста су као и сваке године. Лекари поручују да будете обазриви, јер и само један инсект, ако вас пронађе, може да вам искомпликује лето.

„И за крпеље, и за комарце најважаније је да спречимо убод тих досадних инсеката. Када причамо о крпељима, битно је да боравак у природи проведемо тако да избегавамо неуређене травнате површине и да по повратку у дом добро истресемо гардеробу коју смо носили и прегледамо цело тело да бисмо на време уочили крпеља. Најбоља заштита од комараца је избегавати боравак на отвореном у време када су најактивнији, а то је зора и сумрак. Да носимо дуге рукаве и ногавице и комотнију одећу, како он не би могао да нас боцне кроз припијену, и да на откривене делове тела наносимо репеленте који ће их одбијати“, саветује др Ивана Беговић Лазаревић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво